Uğur “Şiddet tüm toplumu ilgilendirir”

Kocaeli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Uğur bugün, Gizem Uçar’ın sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin konuştu.

 

Konuşmasına 25 Kasım’ın Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bir gün olduğunu belirterek başlayan Tuğba Uğur, bugünün dünya tarihindeki önemini vurguladı.

 

Aile içi şiddete yönelik vakalar ŞÖNİM’in kapsama alanına girer

Tuğba Uğur, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin, verdiği hizmetlerden bahsederek: “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlıdır. Türkiye’nin 81 vilayetinde hizmet veren ŞÖNİM’i ihtisaslaşmış bir kuruluş olarak değerlendirebiliriz. Hangi ilde olursa olsun o ilin içerisinde bulunan aile içi şiddete yönelik vakalar ŞÖNİM’in kapsamına girer. Aynı şekilde Alo 183 Çağrı Merkezi’ne düşen şiddet vakaları ya da il içerisinde gazeteye düşen bir aile içi şiddet haberi varsa ŞÖNİM buna müdahale eder. Bunun yanı sıra ŞÖNİM, aile içi kadın şiddetine karşı tedbir kararlarının istendiği, uygulandığı ve izleme işlemlerinin yapıldığı yerlerdir” ifadelerinde bulundu.

 

Siz bize ulaşamasanız bile, biz size mutlaka ulaşırız

ŞÖNİM’e başvuru süreci hakkında bilgiler vererek, gizlilik konusuna özellikle vurgu yapan Kocaeli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Uğur: “ŞÖNİM’ler yani kadın konuk evleri gizli yerlerdir, iletişim bilgilerine ulaşamazsınız. Ama koordinasyon kuruluşunu ŞÖNİM olarak düşünebilirsiniz. Şubelerimize gelerek ya da internet üzerinden bizlere ulaşmanız mümkün. Bunun yanı sıra Alo 183 üzerinden gelen ihbarlar da direkt bizim sitemize düşüyor ve  gerekli değerlendirmeyi yapıyoruz. Siz bize ulaşamasanız bile bizler, bir gazete haberinde, bir şikayette, bir şiddet vakası gördüğümüzde mutlaka o kişiye ulaşıyoruz. Şiddet gören bir kadın, konuk evine gelmek istiyorsa genel itibari ile kolluk kuvvetleri üzerinden bize ulaşıyor. Burada görüşme sağlandıktan sonra kadın konuk evlerine geçişleri güvenli bir şekilde sağlanıyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede, sadece ŞÖNİM’e ve diğer devlet kurumlarına değil kişilere de çok iş düşüyor. Şiddeti gören, duyan ve buna şahit olan vatandaşlarımız da gerekli mercilere iletmek zorundadır. Kişinin şiddet mağdurunu gizliliğinin yanı sıra, şiddeti ihbar eden kişinin de gizliliğine çok önem veriyoruz. Kadınlarımız bu konuda da çok mağdur olabiliyor, bu yüzden böyle bir endişesi olduğunu söyleyen herkese bu taahhüdü sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Medya olmazsa bu savaşı kazanamayız

Tuğba Uğur, medyanın kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli bir rol oynadığını belirterek, “Bizim ulaştığımız kesimle insanların akşam televizyon izlerken medyanın ulaştığı kesim arasında büyük bir fark var. Dolayısıyla medya değişirse, çok şeyin değişeceğini düşünüyorum. Bazen alınan cezalarla ilgili detayları medyada göremeyebiliyoruz, bazı haberlerin içeriği doğru olmayabiliyor. Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda medyanın önemi çok büyük. Bu konuda farkındalık çalışmalarının yapılması, kamu spotlarının hazırlanması çok önemli. Eğer medya bu işin içerisinde olmazsa, şiddete karşı girdiğimiz bu kesinlikle bu savaşı kazanamayız” şeklinde konuştu.

25 Kasım 2021