Ağız ve diş sağlığı bakımında doktor kontrolü büyük rol oynuyor

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Özel, 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile 22 Kasım Diş Hekimleri Günü kapsamında konuştu. Prof. Dr. Özel ağız ve diş sağlığına özellikle pandemide daha çok dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak günde en az iki defa dişlerin fırçalanması gerektiği uyarısında bulundu.

 

Sindirim önce ağızda başlar

Ağız ve diş sağlığının fonksiyon, fonasyon ve estetik olmak üzere üç kavramda toplandığını belirten Prof. Dr. Özel:

 

“Fonksiyon çiğneme olayını ifade eder, çiğneme hareketi hem ağız sağlığı hem de vücut sağlığı açısından önemlidir. Çünkü sindirim ağızda başlar, bu bizde atasözü gibidir. Eğer çiğneme olayı doğru gerçekleşmezse zamanla hazımsızlık, sindirim sorunları ve bunlar doğrultusunda da kilo alma gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bir diğer unsur olan fonasyon ise konuşmayı ifade eder. Hastaların ağzında diş eksikliği olması konuşmalarını, diksiyonlarını etkileyebilir. Bu durum hastaların sosyal ve iş hayatlarında da olumsuzluklara yol açabilir. Bir diğer unsur da estetiktir. Günümüzde artık estetik önemli bir hal aldı. Hepimiz estetik görüntümüze önem veriyoruz. Diş estetiği de bu görüntünün vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor. Bu yüzden de dişlerin estetiği oldukça önemlidir. İnsanların rahatça gülüp, konuşabilmesi, kahkaha atması günlük yaşantıda çok önemlidir. Mesela biz meslek hayatımızda diş estetiği kötü olduğu için gülemeyen ya da gülerken ağzını kapatan hastalarımızla karşılıyoruz. Bununla birlikte diş estetiğini düzelttiğimiz hastalarımızın çok mutlu, daha özgüvenli olduklarını, hayattan keyif ve haz aldıklarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

6 ayda bir doktor kontrolü önemli

Prof. Dr. Özel, ideal bir ağız sağlığı için diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargarası ve düzenli diş hekimi kontrolünün etkili olduğunu vurgulayarak:

 

“Dişlerin günde iki kere ideal diş fırçalama süresinde ve standartlarında fırçalanması yeterlidir ama bu üçe de çıkartılabilir. İdeal bir diş fırçalama yaklaşık 3 ila 5 dakika arasında sürmelidir. Bu sürenin altındaki fırçalama doğru değildir. Dişlerin dış yüzeyleri, iç yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri, ön diş, arka diş, üst çene, alt çene, dairesel hareketler şeklinde fırçalanmalıdır. Diş fırçalamadaki esas amaç besin artıklarını diş yüzeyinden uzaklaştırmaktır. Dolayısıyla ideal bir fırçalama yapılması gerekmektedir. Diş ipi kullanımı dişlerin ara yüzlerinin temizlenmesi amacıyla gerçekleşir. Diş fırçaları dişlerin ara yüzlerine kısmi tesir ettiği içi diş ipi kullanımı diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yemeklerden sonra, özellikle lifli gıdalar yenildiyse, abur cubur yenildiyse, kuruyemiş gibi gıdalar tüketildiyse diş ara yüzeylerinde besin kalacağı için diş ipi kullanımı önemlidir. Ağız gargaraları da antibakteriyel oldukları için yine fırçanın etki etmediği yüzeyleri temizlemekte etkili oluyor. Bütün bunlarla beraber ideal ağız sağlığı için hiçbir ağrı, sızı, estetik bozukluk olmasa bile altı ayda bir doktor kontrolünü öneriyoruz. Ağız ve diş sağlığı açısından doktor kontrolü önem arz eder. Çünkü yeni oluşmuş ya da oluşabilecek hastalıkların tespit edilerek tedavi edilmesinde etkili olur” şeklinde konuştu.

 

Fakültemizde çok fazla hasta popülasyonu var

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin sadece Kocaeli’ye değil Doğu Marmara’ya hizmet veren bir fakülte olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özel, “İstanbul’un Anadolu Yakası, Yalova, Sakarya, Düzce, Bilecik hatta Zonguldak’tan bile hastalarımız fakültemize geliyor. Fakültemiz, bütün bu illeri göz önünde bulundurduğumuzda ve nüfusları da oranladığımızda aslında 4-5 milyonluk bir nüfusa hizmet ediyor. Fakültemizde uzmanlık gerektiren birçok tedaviyi yapıyoruz. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde ve özel muayenelerde tedavileri yapılamayan, komplike, zor hastalar bizim hastanemize sevk edilip yönlendiriliyor. Dolayısıyla fakültemizde çok fazla hasta popülasyonu var. İmplant, ortodonti, ileri cerrahi teknikler, diş eti ameliyatları, dolgu, kanal tedavisi gibi her türlü diş tedavisini gerçekleştiriyoruz. Fakültemizde 8 ana bilim dalı var. Her türlü teknik cihaza sahibiz. Eğitim alanında da 100 öğrenci kapasiteli fantom laboratuvarlarımız mevcut. Birinci ve ikinci sınıf öğrencilerimiz bu laboratuvarlarda simülasyon eğitimleri gerçekleştiriyor”  diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Haber: Kerem Osman Gökkür (BHİ/RATAM)

22 Kasım 2021