KOÜ’de çocuk hakları ve çocuğa yönelik istismarı önleme konuşuldu

Kocaeli Üniversitesi Ombudsman Kulübü öncülüğünde, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eylem Apaydın Amfisi’nde “Çocuk Hakları ve Çocuğa Yönelik İstismarı Önleme Günü Konferansı” düzenlendi. Konferansta Kocaeli Üçüncü Aile Mahkemesi Hakimi Erol Karaaslan, Avukat Ezgi Yıldırım ve Psikolog Zeynep Sena Ocak konuştu.

 

Kocaeli Üçüncü Aile Mahkemesi Hakimi Erol Karaaslan konuşmasında “Aile hakimi olarak çocuğun üstün yararını esas almamız gerekiyor, o yüzden kendimiz birtakım yollar geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Son yıllarda yeni düzenlemeler gerçekleştirildi

Avukat Ezgi Yıldırım Çocuk Hakları ve Çocuk İstismarının hukuki boyutundan bahsederek “bizim için en önemli olan devletlerin çocuk haklarıyla ile ilgili kanun düzenlemesini yapabilmesi için esas aldığı sözleşme 1989 Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair olan sözleşmedir. Amerika Birleşik Devletleri dışında Türkiye’nin de içinde olduğu tüm taraf devletler bu sözleşmeye göre çocuk haklarına dair kanun yapar. Türk Hukuk Sistemi çocuk hakları bakımından küresel çaptaki sözleşmelere göre eksikleri olsa da kötü durumda değildir. Özellikle son yıllarda hukuk sistemindeki düzenlemelerle çocuklara karşı işlenen suçlara ve suça itilmiş çocuklara dair yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

Çocuğun sınırlarına her zaman saygı duyulmalı

Psikolog Zeynep Sena Ocak ise çocuğun sınırlarına her zaman saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak “Çocukları istismar konusunda bilgilendirirsek, eğitim verirsek bu istismarları azaltıp önüne geçebiliriz. Çocuklara iyi ve kötü dokunmayı anlatın, bedenlerinin kendilerine ait olduğunu ve korumayı öğretin. Kendi çocuğunuza dokunurken bile izin isteyin. Çocuğunuza hayır demeyi öğretin” şeklinde konuştu.

 

Haber: Kerem Osman Gökkür (BHİ/RATAM)

18 Kasım 2021