Prof. Dr. Cantürk: “Kontrolsüz diyabet birçok problem oluşturabilir”

Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Cantürk, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Cantürk, Türkiye’de 20 yaş üstü her 7 kişiden 1’inin diyabet hastası olduğunu vurguladı.

 

Diyabet hastalığında erken teşhis önemlidir

Konuşmasına, diyabet hastalığının ne olduğuna değinerek başlayan Prof. Dr. Cantürk, “Diyabet, pankreasın kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeterli üretemediği ya da üretilen insülinin kullanımında bozukluk sonucu oluşan, kandaki şeker düzeyinin yükselmesiyle gelişen kronik bir hastalıktır. Diyabetin yaygın belirtileri  arasında; sık idrara çıkma, aşırı susama, yorgunluk kilo kaybı, bulanık görme, tekrarlayan enfeksiyonlar, yaralarda geç iyileşme gibi belirtiler diyabet hastalığında sıklıkla görülmektedir” dedi.

 

Diyabetin kontrolsüz olduğu zamanlarda birçok büyük problem oluşabilir

Prof. Dr. Cantürk, sağlıklı bireylerde diyabet hastalığının risk faktörlerini sıralayarak: “Obezite veya 25kg/m 2 kg Diyabetli 1.derece yakını olanlar, gestasyonal DM tanısı olanlar veya 4 kg bebek doğuranlar, hipertansiyon varlığı, polikistik over sendromu olanlar, sedanter yaşam tarzı olanlar, düşük doğum tartılı kişiler, şizofreni hastaları ve atipik antipsikotik ilaç kullanan kişiler, böbrek nakli yapılmış hastalar, uzun süreli kortizon tedavisi kullanan hastalardır. Diyabetin kontrolsüz olduğu, iyi tedavi edilmediği durumlarda vücutta birçok problem oluşur. Zaman içinde özellikle, kalp, kan damarları, sinir sistemi, böbrek, göz, gibi organ ve sistemler etkilenir. Kalp hastalığı ve inme riski artar. Hastaların % 50’si kalp hastalığı ve inme nedeniyle ölmektedir. Böbrekler etkilenir ve diyalize bağlı yaşama neden olabilir; göz etkilenir, körlüğe neden olabilir; damar ve sinirler etkilenir, ayak yaraları gelişip uzuv kayıplarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

 

Bu hastalıkta sigara mutlaka bırakılmalıdır

Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Cantürk, diyabetin zararlarından nasıl korunabileceğine ilişkin uyarılarda bulunarak: “Diyabette, sağlıklı bir yaşam tarzı (sağlıklı beslenme ve egzersiz) ve uygun ilaç tedavisi ile kan şekerinin normal düzeylere indirilmesi ile varsa birlikte bulunan hipertansiyonun iyi bir şekilde tedavi edilmesi ve kolesterol düzeylerinin belirli sınırlar içinde tutulması ile diyabetin zararları önlenebilir. Ayrıca sigara diyabetiklerde her tür zararı artırabildiğinden mutlaka bırakılmalıdır. Oluşabilecek zararları erken teşhis edebilmek için diyabetik bireyler, hastalık durumlarının ciddiyetine göre en az yılda bir değerlendirilmeli, bu esnada kalp, böbrek, göz hasarları açısından tetkik edilmelidir Vücut ağırlığının normal sınırlarda tutulması sağlanarak, sağlıklı beslenerek, egzersiz yaparak diyabet gelişimi önlenebilmektedir” diye konuştu.

 

Haber: Elif Sorgun (BHİ/RATAM)

15 Kasım 2021