Basın ve Halkla İlişkiler
Haber Merkezi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Grafik/Tasarım
Fotoğraf
Bilgi Edinme Birimi
İletişim
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Cantürk, olası bir afet durumunda alınması gereken önlemlerden bahsederek Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nin afetlere karşı dayanıklı olduğunu vurguladı.
İstanbul depreminde en fazla ihtiyaç duyulacak merkezlerden biriyiz
Prof. Dr. Cantürk Kocaeli Üniversitesi Hastanesi binasında deprem izolatörü olduğunu ve bu sistemin deprem sırasında binanın kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlayarak, sarsıntının yarattığı şiddeti en aza indirdiğini ifade ederek: “Bölge olarak tepede bir yerde lokalize olmamız bize avantaj sağlıyor. Ayrıca hastanemizle ilgili sürekli yenilemeler, güçlendirmeler yapıyoruz. Yaptığımız yenileme ve güçlendirme çalışmaları bina içindeki dolapların, aletlerin tespit edilmesini sağlıyor. Afet dediğimizde sadece binanın güvenli olması yetmiyor aynı zamanda binanın içerisindeki ekipmanların da güvenli bir şekilde yerleştirilmesi büyük bir önem arz ediyor ve biz bu konuya da oldukça dikkat ediyoruz. Yeni poliklinik binamız da deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Yaptığımız tüm çalışmalar neticesinde bizim binalarımız depreme “net” dayanıklıdır ifadesini kullanabiliriz” dedi.
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nin olası bir İstanbul depreminde en fazla ihtiyaç duyulacak merkezlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Cantürk, “Olası İstanbul depreminde en fazla ihtiyaç duyulacak merkezlerden birisi biziz dolayısıyla bizim bu konuda desteklenmemizin de oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Sayın Maliye Bakanımızın yardımlarıyla da pek çok avantaj elde ettik” ifadelerini kullandı.
Deprem esnasında ulaşım için tedbirleri elden kaçırmıyoruz
Olası bir deprem durumunda ulaşımın yollarını anlatan Prof. Dr. Cantürk: “Bu konu bizim için çok önemli olup, üzerinde durduğumuz bir konudur. Hastanemize ulaşım için Baki Komsuoğlu Bulvarı yokuşunun çıkılması gerekiyor. Ulaşım kapsamında en son yaptığımız tatbikat sırasında bu konuyu tartıştık ve Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı’nı arayıp durumu bildirmeye kadar gittik. Olası bir afet durumunda Umuttepe Kampüsünün C kapısının bulunduğu yerden itibaren hastanemize geçişlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer geçiş kontrol edilmezse vatandaşlar akınlar halinde geldiği zaman Rektörlük binasının önündeki göbeğin orda bazı kış sabahlarında da yaşandığı gibi trafik sıkışacaktır. Böyle bir durum olası bir afet ve acil durum anında yaşanırsa, acil olarak hastanemize yetiştirmemiz gereken kişileri yetiştiremeyiz. Biz yaptığımız planlamayla buradan gidiş yolunu kapatalım ve bu gidiş-geliş sadece hastaneye ulaşmak için kullanılsın diye düşündük. Hastaneden gidiş yolu için de Öğrenci Pazarı’nın bulunduğu yerden kampüse, oradan da rektörlüğe geçen bir yol oluşturulup, direkt kampüsün içerisinden geçilip C kapısından şehre gidilebilir. Dolayısıyla bu sıkışma da yaşanmamış olur. Hastanemize ulaşım konusunda böyle bir tedbir üzerinde çalıştık ve bu çalışmamızı Ulaşım Daire Başkanlığı’na da bildirdik” dedi.
Hastanemiz halkımıza yetecek kapasitede
Prof. Dr. Zafer Cantürk, Kocaeli Üniversite Hastane binasının deprem anında halka yeterli olup olmayacağı sorusunu cevaplayarak: “Bakıldığı zaman bizim bina kapasitemiz olası bir afet ve acil durum anında çadır alanı kurmaya gereksinim göstermiyor. Yaptırdığımız poliklinik binalarımız oldukça geniş bir alana sahip ve muayene odaları olmasıyla birlikte çeşitli amaçlar için de kullanılabilir. Hastanedeki yatak sayılarımız yeterli, ayrıca Onkoloji Bakım Merkezi’nde yeterince alanımız var. Başta da dediğim gibi Kocaeli Üniversitesi Hastanemiz olası bir afet ve acil durumda halkımıza yeterli olacak kapasite de ama daha da fazla yere ihtiyaç duyulması durumunda otoparklarımızın olduğu alanlarda çadırlar kurulabilir. Bunun planlamasını da yaptık. Belki depremin ilk anında insanlar bina içine girmekten korkabilir, öyle durumlarda eğer yaz sezonuysa açık havada bu işi gerçekleştirmek çok zor olmayacaktır. Kış sezonu olursa da çadırların kurulumunda belediyeden yardım alabiliriz” ifadelerini kullandı.
Haber: Hatice Kırmızıtaş
12 Kasım 2021