Basın ve Halkla İlişkiler
Haber Merkezi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Grafik/Tasarım
Fotoğraf
Bilgi Edinme Birimi
İletişim
Kocaeli Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Birimi tarafından, Kocaeli Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi katkıları ile Engelsiz Üniversite Çalıştayı düzenlendi.
Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başlayan çalıştaya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Prof. Dr. Ahmet Küçük, KOÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, KOÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Büyükakın, il protokolü, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Asıl kafalardaki engelleri kaldırmak gerekiyor”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştay açılış töreninde fırsat verildiğinde ve istenildiğinde engellerin kaldırılarak her şeyin başarılabileceğini anlatan video gösterimi yapıldı. Çalıştay açılış konuşmalarında ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, engelin sadece fiziksel olmadığını aklımızdaki-zihnimizdeki engelleri kaldırmanın da son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, “Öğrenilmiş çaresizliklerimiz var. Biz bunları başaramayız, bu düzelmez dediğimiz engellerimiz var. Engelli vatandaşlarımız ile ilgili algıda da problemler var. Bir engelli babası olarak bunu söyleyebilirim. Onlara sürekli koruma güdüsüyle, sürekli yardım edilmesi gereken kişilermiş düşüncesiyle yaklaşmak, aslında onları incitir. Bir söz vardır ‘Hepimiz engelli adayıyız’ aslında incitici bir sözdür bu. Sanki ayıp bir şeymiş gibi. Aslında o kadar çok engelimiz var ki. Engellilik meselesi görecelidir. Asıl kafalardaki engelleri kaldırmak gerekiyor” dedi.
KOÜ Kütüphanesine erişilebilirlik ödülü
Üniversitemizin engelsiz üniversite olması adına yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise, “Bireylerin farklı ihtiyaç ve gereksinimlerinden ötürü kaynaklanan, fiziki ve mental ihtiyaçlarını giderip yönetmek üniversitemizi herkes için yaşanılır bir alana çevirmek büyük önem taşıyor. Bu kapsamda gerek yerleşkemizde gerek okul binalarımız için de çok sayıda düzenlemeyi hayata geçirdik. Yaptığımız çalışmaların meyvesi olarak da geçtiğimiz yıl kütüphanemiz erişilebilirlik ödülü aldı. Bugün burada yapılan çalıştayın çıktıları da önemli faydalar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Çalıştay kent adına farkındalık yaratacak
Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, kent konseyinin çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek, insana dair çalışmalarda güzel işler yapılacağına inandığını aktardı. Çalıştayın önemine de değinen Korkmaz, “ Kentimiz ve üniversitemiz adına farkındalık yaratacağına inanıyorum” dedi. Kendilerine engellenenler olarak hitap ettiklerini söyleyen Kocaeli Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ise, “Asıl engel; toplu ulaşımda, mimari yapılarda, gönlünde sevgi taşımayan insanlarda” ifadesini kullandı.
Çok sayıda proje hayata geçirildi
Konuşmasında çalıştay ile ilgili bilgiler veren Kocaeli Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Elif Karagün, “Üniversitemizde toplamda 111 engelli öğrencimiz var. Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün de destekleriyle çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Sadece üniversitemizde değil toplumumuzda da farkındalık oluşturarak özel bireyleri desteklemiş olduk. Bugünkü çalıştay sadece üniversitemizin değil, kamu kurum ve STK’ların da paydaşlığında yürütülüyor.” açıklamasında bulundu. Çalıştayda öğrenciler adına ise İlahiyat Fakültesi öğrencisi Seyfettin Işık kendi hayatından kesitler sunan bir konuşma gerçekleştirdi. Pek çok yer ve üniversite gezdiğini ifade eden Işık, Kocaeli Üniversitesi’nin engelsiz bir üniversite olduğunu, hem erişim konusunda hem engel konusunda sorunlarının bulunmadığını söyledi.
Altı farklı masada sorunlar ele alındı
Açılış töreni ardından Kocaeli Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde kurulan altı farklı masada; Mekanda Erişim, Eğitimde Erişim, Hizmete Erişim, Sağlık-Sosyal ve Kültürel Erişim, Sanata ve Spora Erişim ile Kent ve Engelsiz Üniversite konu başlıklarında odak grup çalışmaları yapıldı. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Didem Erten Bilgiç Moderatörlüğündeki Mekanda Erişim masasında, Kocaeli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Urhan Moderatörlüğündeki Eğitimde Erişim masasında, Kocaeli Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Akın Deveci Moderatörlüğündeki Hizmete Erişim masasında, Kocaeli Üniversitesi KAGEM Müdürü Doç. Dr. Bilsen Bilgili Moderatörlüğündeki Sağlık-Sosyal ve Kültürel Erişim masasında, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Sekban Moderatörlüğündeki Sanata ve Spora Erişim masasında ve Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren Moderatörlüğündeki Kent ve Engelsiz Üniversite masasında yapılan odak grup çalışmalarında üniversite – belediye – STK - öğrenci – veli temsilcilerinin katılımıyla yaşanılan sorunlar ele alınarak çözüm yolları rapor haline getirilerek, sunuldu.
9 Kasım 2021