Basın ve Halkla İlişkiler
Haber Merkezi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Grafik/Tasarım
Fotoğraf
Bilgi Edinme Birimi
İletişim
Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar ve Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oktay Tomar, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin üretilmesi, işlenmesi ve bu ürünlerin katma değere dönüşebilmesi üzerine konuştu. “Tıbbi ve aromatik bitkiler hayatın kendisidir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Çağlar, Türkiye’de ziraatin gelişmesi gerektiğini ve Türkiye’nin bu konuda geri kaldığını söylerken, bu durumu çözüme ulaştırmak için Kocaeli Üniversitesi’nde çaba göstermekte olduklarını belirtti.
“Ziraat Fakültesi için yeni ve örnek bir vizyon olacak”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortak ARGE projesi yürüten Kocaeli Üniversitesi’nin amacının ürün yetiştirmenin yanında sahanın daha verimli kullanılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çağlar, Kocaeli’nde yeni kurulan Ziraat Fakültesi’nin de işin içine girdiğini, Kandıra bölgesinde tıbbi nane, biberiye ve melisa gibi bitkilerin yetiştirdiğini ve bu bitkiler yetiştirilirken, adaptasyon şartlarının araştırılması ile bitkilerden ekstre ve ürün haline getirilmesinde Ziraat Fakültesi’nin büyük katkıları olacağını ifade etti.
“Bitkilerin katma değeri arttıracak ürünlere nasıl işleneceği konusunda eksiklikler var”
Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oktay Tomar, Türkiye’deki asıl sorunun tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinden ziyade, katma değeri arttıracak ürünlere nasıl işleneceği konusunda akademik bilgi eksikliğinin fazla olduğunu belirtti. Doç. Dr. Tomar, Türkiye’de üretilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ham işlenmemiş olarak yurtdışına gönderilip oradan işlenmiş ürünün 20-30 kat daha değerlenmiş ve işlenmiş olarak geri alındığını söyledi.
Konuşmasında bu ürünlerin yurtdışında işlenmesinin ekonomik anlamda büyük bir kayıp olduğuna vurgu yapan Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar, aromatik ürünlerin hammaddesinin ülke genelinde yerli üretiminin arttırılması durumunda yurtdışından gelen ithal ürünlerin miktarında azalma olacağını ve bunun Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. Ayrıca Prof. Dr. Çağlar, ilerleyen zamanlarda ise ihracata yönelik yapılacak çalışmalarla Türkiye’ye geri dönüşümünün hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ifade etti.
“Yeni bir fakülte olarak laboratuvara ihtiyacımız var”
Ziraat Fakültesi’nin yeni bir fakülte olduğunu, fakültenin laboratuvarlara ihtiyacı olduğunu ve mevcut laboratuvarların güzelleştirip daha etkin halde kullanılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Oktay Tomar, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü’nün yeni fakülteye ayrı bir değer verdiğini ifade etti. Bu proje kapsamında çalışma ve faaliyetleri sürdüreceklerini söyleyen Doç. Dr. Tomar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a da teşekkür etti. Doç. Dr. Tomar “Bu projeyi Kocaeli’nde biz gelmeden önce belediye başlatmıştı. Biz de bu işin bir parçası olarak devam etmek istiyoruz” dedi.
HABER: Erva Ünal (BHİ/RATAM)
27 Ekim 2021