Seka Kültür Havzası Projesi Çalıştayı

Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Seka Kültür Havzası Projesi Çalıştayı düzenlendi.

 

Kocaeli Üniversitesi destekleriyle, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi himayelerinde hayata geçirilmesi planlanan ve kentimize büyük katkı sağlayacak olan 'Seka Kültür Havzası Projesi' kapsamında bugün (03.12.2021) Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde çalıştay gerçekleştirildi.

 

Seka Kültür Havzası Projesi Çalıştayı'na; Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Proje Mimarı Emre Arolat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi ile Prof. Dr. Ahmet Küçük, KOÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayda Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü Seka Kültür Havzası Projesi'nin; kentimiz, bölgemiz ve üniversitemiz için büyük önem taşıdığını belirterek konuşmasına başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Tarihin en kadim kentlerinden biri üzerinde yaşamamıza rağmen, bunun farkında olmadan her gün gelip geçiyor, gözümüze çarpmayan detayların arasında kayboluyoruz. Nikomedya adıyla anılarak kentte bir çok noktaya ismini veren antik başkent, Roma tarihi açısından büyük önem taşımakla beraber insanlık mirası açısından paha biçilemez değere sahiptir. Nikomedya antik kentini gün yüzüne çıkartacak, şehrin; ekolojik, kültürel ve ekonomik sürüdürülebilirliğine katkı sunacak böylesi büyük bir projenin bu mirasa en uygun hizmet olduğuna inanıyor; geçmişle bugünü birleştirecek olan projeden ötürü büyük heyecan duyduğumu ifade etmek istiyorum." dedi.

 

Üniversitemizin her biriminden katılımcıyla projeye en yüksek katkıyı sunma konusunda hazır olduğumuzun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Arkeoloji, Mimarlık, Mühendislik, Tarih başta olmak üzere neredeyse her alanda bilimsel ve sonuca yönelik katkı sunabileceğimize inandığım bu proje, tüm dünyanın yok etmeye programlıymış gibi davrandığı bu çağda gelecekteki projelere namzet olacaktır. Böylesi bir projenin hayata geçirilmesinde ortaya vizyon, irade ve kaynak koyarak emek sarf eden Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın başta olmak üzere, üniversitemizden projeye danışmanlık görevi üstlenen Arkeoloji alanında Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross ve Mimarlıkta Doç. Dr. Elif Yeşim Kösten hocalarımız ile katkı sunan herkese en kalbi teşekkürlerimi sunuyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

 

Kocaeli kentinin bir sanayi kenti gibi göründüğünü ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, "Bu kentin %40'ı orman, %35'i tarım arazisi, sayısız tarihi ve doğal güzellikleri var. İki tane denize sınırı olan nadir kentlerden bir tanesi. İzmit körfezimiz tek başına bir doğa harikası. Bu kentte yaşamak gerçekten büyük bir ayrıcalık. Sanayisi ile öne çıkmış bu şehri aynı zamanda tarım, turizm, spor, çevre gibi alanlarda da öne çıkarabiliriz diye düşündük ve çalışmalarımızı bu yönde de yoğunlaştırdık. Bu çalışmalardan bir tanesi de bu projedir. Bugünkü çalıştayda da bu proje üzerine fikirlerimizi sunacağız. Bu vesileyle projeye desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü başta olmak üzere projede emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

 

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, kentteki kültür varlıklarının kazı yapılmadan yüzeyden taranarak belgelendiği bir bilimsel çalışma yaptıklarını ve bunu kent ile paylaştıklarını söyledi. Seka Kültür Havzası Projesi'nin dünya kültür mirası envanterinde yerini alacağına inandığını belirten Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, 'Başkent Nikomedia ve Antik Dönemde Seka Havzası' adlı bir sunum gerçekleştirdi. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Yeşim Kösten ise bu kentin geçmişinin çok önemli olduğunu aktardı. Bugünkü çalıştayda çok farklı disiplinlerden akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerin bir araya geldiğini söyleyen Doç. Dr. Kösten, burada farklı fikirlerin ortaya çıkacak olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Çalıştay kapsamında projenin dünyaca ünlü mimarı Emre Arolat tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Projenin içeriği ve fikirleri ile ilgili bilgi veren Mimar Emre Arolat , "Bu proje aslında uzun soluklu bir proje. Projeye herkesin, her kesimin katkı sunması çok önemli. Kentin kaderini değiştirecek, bugün bulunduğu konumdan bambaşka bir yere götürecek ve dünyanın üzerine titrediği bir bölge haline getirecek bir proje. Bu proje sadece mimarı bir proje değil; arkeoloji, sosyal, eğitim, kalkınma gibi çok sayıda alana etkisi olan bölgesel olarak ufkun açılmasını sağlayacak bir projedir. Bu projeyi bana sunanlara çok teşekkür ediyorum." dedi.

 

Mimar Emre Arolat'ın sunumunun ardından ise soru-cevap bölümüne geçildi. Mimar Emre Arolat, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross ve Doç. Dr. Elif Yeşim Kösten proje ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Çalıştaya katılılım gösterenler hem merak ettikleri soruları sorarken hem de projeye katkı sunacak fikirlerini paylaştılar.

3 Aralık 2021