KOÜ Mekatronik Kulübü, 80 kişilik ekibiyle yerli üretime katkı sunuyor

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Atölyesi (HİT Atölye) öğrencileri, 12-18 Aralık “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” kapsamında Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü ile yerli üretim konulu bir röportaj gerçekleştirdi.

 

HİT Atölye öğrencileri tarafından gerçekleştirilen röportajda Kulüp Başkanı Burak Karadeniz öncelikle kulüpleriyle ilgili bilgi paylaşımda bulundu. Karadeniz, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Bölümü öğrencileri tarafından 2002 yılında kurulan Mekatronik Kulübü’nün, batarya yönetim sistemleri, izolasyon ölçüm cihazı geliştirmeleri, araç kontrol sistemleri, elektronik diferansiyeller gibi birçok alanda çalışmalar yürüterek okulda öğrenilen teorik bilgilerin pratiğe taşınmasını sağladığını ifade etti.

 

Karadeniz “Kulübümüzde bu çalışmaları yürütürken takım ruhumuz ve düşünce yapımız gelişiyor. Burada kazandığımız deneyimler paha biçilemez. Şuan 80 kişilik ekibimiz ile projelerimiz üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

 

“TM Bilge ile TÜBİTAK Efficiency Car Görsel Tasarım Ödülü’nün sahibi olduk’’

Mekatronik Kulübü’nün ilk üretiminin güneş enerjili araçlar olduğunu söyleyen Karadeniz,

“Kulübümüz, TM Gayret isimli aracımız ile projelerine başladı ve 2002 yılında Teknofest yarışmasına katıldı. Ortaya çıkan projeler ve artan motivasyon ile 2015 yılında TM Alfa, 2017 yılında TM Bilge’yi ortaya çıkardık. Bu araç ile TÜBİTAK Efficiency Car Görsel Tasarım Ödülü’nün sahibi olduk. Gelişen takımımız ile insansız hava araçları (İHA) üzerinde çalışmalara başladık ve Hürtürk takımımızı kurduk. Ardından ilk İHA’mız olan TM İstiklal’i ürettik, bu üretim bize 5 adet sabit kanatlı İHA üretmenin kapısını açtı. 2022 hedeflerimizden biri de 2 sabit kanatlı insansız hava aracı üretmek. Bunlardan birinin savaşan İHA olması yönündeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.“ dedi.

 

Roket ve sualtı takımlarını anlatarak sözlerine devam eden Karadeniz, “Roket takımımız kendini çok geliştirdi ve birçok prototip üretti. Bu gelişmeler sayesinde şuan roketimizde faydalı yük dediğimiz flight load kısmının 3 kilometre yükseklikte roketten ayrılmasını ve paraşüt ile yere dikey bir iniş gerçekleştirmesini sağladık. Bu yılki hedefimiz ürettiğimiz prototiplerin başarılı atışlar yapmasını sağlamak. Sualtı takımımız ile geçtiğimiz yıl ilk aracımızı ürettik, yarışmalara katıldık ve hedeflediğimiz dereceleri kazandık. Ancak Pandemi sürecinin zorlukları, ekibimizin fiziksel ortamda toplanamamasından dolayı aracımızı geliştirmek biraz uzun zaman aldı. Şuan itibariyle sualtı aracımızı tekrar topladık ve yarışmalara katılmaktayız. 2020 yılında ise model uydu aracımız olan TM Marm-99’ı ürettik, oldukça başarılı olduğumuz bu araç ile bu yıl tekrar yarışmalara katılacağız.“ dedi.

 

 

“Kocaeli Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Kulübü ile 1 ayda Umut’u ürettik.’’

Elektromobil takımının Elektronik Kaptanı Deniz Yüce, “Umut isimli elektrikli arabamızı Kocaeli Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Kulübü’ndeki (KOTOM) arkadaşlarımızla yaptığımız güzel bir işbirliği sayesinde, 1 ay gibi kısa bir sürede ürettik. Türkiye’de çok güzel başarılara imza atan aracımız ismini KOTOM ile yaptığımız umut dolu işbirliğinden alıyor. Bu yıl Umut ile otonom yarışmalarına katılmayı hedefliyoruz.“ dedi.

 

 

“Yerli yazılımlar üreterek savunma sanayisinde gizliliğimizi ve başarımızı yükseltmeliyiz.’’

Deniz Yüce, “Biz mekanik olarak tüm ekipmanlarımızı kendimiz üretmekteyiz. Bu süreç sisteme hakim olmamıza olanak sağlıyor, böylece olumsuz koşullarda nasıl müdahale edeceğimizi de öğrenmiş oluyoruz.“ dedi.

 

Sözlerine yazılımsal yerliliğin öneminden bahsederek devam eden Yüce, “Donanım yönünden dünyadaki tüm şirketler ile işbirliği yapabilirsiniz, ancak iş yazılım kısmına geldiğinde, hiçbir şirkete güvenemeyiz. Yerli ve milli yazılımlarımızı üretmemiz demek, aslında savunma sanayisinde hem kendimizi geliştirmemiz, hem de gizliliğimizi, başarımızı yükseltmemiz demektir.“ diyerek sözlerini bitirdi.

 

“Yerli kaynaklar çoğaltılmalı’’

Yerli bilgi kaynakların az olmasından dolayı zorluk yaşayan Mekatronik Kulübü, “Özellikle yerli bilgi kaynağı bulmakta zorluk yaşıyoruz, bu kaynaklar çoğaltılmalı. Elektrikli araçları yaparken karşılaştığımız bu durumu çeviriler ile aşmaya çalışıyoruz. Ancak bu çevirilere ulaşmak bile büyük bir araştırma gerektiriyor.“ dedi.

 

Mekanik yönünden ülkemizin çok başarılı olduğunun altını çizen Yüce, elektronik ve yazılımsal parçalara ulaşmakta zorluk yaşadıklarını belirterek, “Yurt dışı kaynaklı olan komponentlere erişim sağlayamıyoruz. Bu dönemlerde projelerimiz durma hatta iptal olma noktasına kadar gelebiliyor.“ dedi.

 

“Bizlere en büyük desteği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi E-Gençlik Birimi ve Kocaeli Üniversitesi veriyor.’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi E-Gençlik Birimi ve Kocaeli Üniversitesi’nin imzalamış olduğu protokol sonucunda Teknoloji Atölyeleri’nde çalışmalarına devam eden Mekatronik Kulübü, “Üretimlerimize devam edebilmemizin en büyük destekçileri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi E-Gençlik Birimi ve Kocaeli Üniversitesi’dir. Bizlere yaptığımız Ar-Ge çalışmalarında kullandığımız ürünler, çalışma ortamımız, ısınmamız, barınmamız, teknik gezilere katılmamız gibi birçok konuda yardımları dokunuyor. Tüm Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ailesinde çok teşekkür ederiz.“ dedi.

23 Aralık 2021