KOÜ Senatosu toplandı

Kocaeli Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleşti.  Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü başkanlığındaki toplantıya, rektör yardımcıları, dekanlar, okul müdürleri ve temsilcilerden oluşan senatörler katıldı.

 

KOÜ Sosyal Tesisleri Kardelen Salonu’nda yapılan, bilimsel ve akademik anlamda kararların alınabildiği en üst kurul olan Senato Toplantısı’nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı bir sunum gerçekleştirdi.

 

Prof. Dr. Fığlalı yaptığı sunumla; Kalite Geliştirme, Eğitim -Öğretim, Araştırma – Geliştirme, Toplumsal Katkı ve Yönetim olmak üzere beş alt çalışma grubu olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan Kalite Komisyonu’nun, Yükseköğretim Kalite Kurulu İzleme Sonuç Raporu kapsamında iyileştirme önerilerini senatörlerle paylaştı.

 

Sunum doğrultusunda; sosyal sorumluluk projeleri için bütçe sağlanması, üniversitede üretilen topluma yönelik hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi ve takip edilmesi amaçlarıyla Rektörlüğe bağlı bir birim ve Kalite Komisyonu Toplumsal Katkı Alt Çalışma Grubuna da destek vermek üzere “Topluma Hizmet Birimi” oluşturulması; Öğretim elemanı yetkinliğinin değerlendirilmesi, özellikle ders verme ve öğretme yetkinliğinin gelişimi konusunda organizasyonel bir destek oluşturmak amacıyla Rektörlüğe bağlı olacak ve Kalite Komisyonunun Eğitim Öğretim Alt Çalışma Grubuyla ilişkili olarak faaliyet gösterecek bir “Öğretme- Öğrenme Birimi” kurulması ve Kocaeli Üniversitesi Kalite süreçleriyle benzer yapıda yapılandırılacak “Öğrenci Kalite Komisyonu” oluşturulması; AR-GE süreçlerinin veri toplama, değerlendirme, izleme, araştırma politikaları ve stratejilerinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere Rektörlüğe bağlı bir birim olarak faaliyet gösterecek ve AR-GE Alt Çalışma Grubunu destekleyecek bir  “Kurumsal Araştırma Ofisi” kurulması gündeme getirildi. Bunların dışında, Kalite Komisyon Biriminin mevcut yapılanmasında bulunmayan; Kalite Komisyonuna, tüm alt çalışma gruplarına, Öğrenci Kalite Komisyonuna ve tüm akademik ve idari birimlere veri sağlayacak “Anket İzleme ve Değerlendirme Çalışma Grubu”nun kurulmasının planlanarak, bu amaçla bir ön çalışma grubunun oluşturulduğu belirtildi.

Toplantıda, eğitim-öğretimle ilgili iyileştirme önerileri olarak: ders kazanımları ile program yeterlilik ilişkilerinin güncellenmesi çalışmaları ile sınavlarla ders kazanımlarına ulaşılıp ulaşılmadığının kontrollü çalışmaları bahar yarıyılında tamamlanması, ayrıca öğrenci merkezli öğrenme ile ilgili olarak Eğitim Fakültesinde pilot uygulamaların yürütülmesinin planlanması;

 

Araştırma, geliştirme ve toplumsal katkıyla ilgili öneriler kapsamında: Akademik Atama ve Yükseltme Kriterlerinde dikkate alınan indeksli yayınlarda çeyreklik ayrımın yapılması, atama yükselme ölçütlerinde yapılması planlanan değişikliklerin sürece yayılarak en az 1-2 yıl sonra uygulamaya koyulacak şekilde planlanması, aynı zamanda tüm öğretim üyelerine yurt içi/ yurt dışı araştırmalar için ücretli izin desteği ve akademik ve idari personelin iş motivasyon ve verimliliğini artırmak amacıyla ödül sistemlerinin ve yönetmeliğinin oluşturularak işletilmesi, ayrıca üniversitemizin web sitesinin güncel ve dinamik veriler içerecek şekilde düzenlenmesi önerileri sunuldu.

 

Kocaeli Üniversitesi’nin dış paydaşları ile ilişkilerinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilmesi için, Kalite Komisyonu toplantılarına yılda en az iki kez üniversitenin dış paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu üyelerinin katılacağı da toplantıda vurgulandı.

 

Bu önerilerin yanı sıra üniversite yönetimiyle ilgili olarak da: organizasyon şeması güncellenerek web sayfalarına eklenmesi planlandığı, kurumun web sitesini yenilemek amacıyla ekip oluşturulduğu ve Kocaeli Üniversitesi Süreç Yönetimi El Kitabı’nın da yılsonuna kadar tamamlanmasının planlanmakta olduğu ifade edildi.

 

Senato toplantısının ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, Yönetim Kurulu üyeleriyle de bir araya gelerek toplantı yaptı ve sunulan önerileri değerlendirdi.

 

 

1 Aralık 2021