Omicron Delta’nın yerine geçebilir

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan Gizem Uçar ve Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak Türkiye'de görülmeye başlayan Omicron varyantına ilişkin konuştu.

 

Omicron varyantı nedir?

Prof. Dr. Sıla Akhan virüsün mutasyona uğrama konusuna değinerek RNA virüslerinde mutasyonun daha çok gerçekleştiğini, kendi aminoasit dizilimlerini yaparken araya uygun olmayan aminoasit girmesi sonucu virüsün mutasyona uğradığını söyledi. Alfa ve Delta varyantıyla oluşmuş virüslerin diğer virüslere karşın bulaşıcılığının daha fazla olduğunu söyleyerek, Omicron varyantının endişe edilmesi gereken bir gruba konulduğunu belirten Akhan, bu varyantın enfeksiyöz bir varyant olmasının yanı sıra antikordan kaçma özelliğine sahip olduğunu söyledi.

 

Semptomlarda bir değişiklik yok

Koronavirüs’ün ilk çıktığı zamanki haline karşın çok daha bulaşıcı ve kuvvetli olduğuna değinen Prof. Dr. Akhan, virüsle tanışıklık halinde olduğumuzu dolayısıyla hafif geçirildiğinin zannedildiğini belirterek hala daha aynı derecede risk halinde olduğumuzu ifade etti. Prof. Dr. Akhan ‘’Virüs’ün hastalık üzerinde olan etkisinde büyük bir değişme olmadı, virüs hiçbir hücreye diğerinden fazla tutunmuyor. Semptomlar açısından pek bir değişiklik yok fakat belirtileriyle karşılaşma halinde en kısa sürede test yapılmalı’’ ifadelerinde bulundu.

 

Hatırlatma dozu da es geçilmemeli

Omricron’un aşıya karşı direncine değinen Prof. Dr. Sıla Akhan, ‘’Aşıların oluşturduğu antikorlardan virüsler kaçabilir. Dolayısıyla sadece aşıya güvenmemek ve korunmaya devam etmek gerekiyor. Aşının koruması Omicron virüse karşı yeterli gelmeyebilir. Omicron varyantın antikordan ne düzeyde kaçacağını ve ne kadar azalma göstereceğini henüz bilmiyoruz. Aşının iki dozunun da olunması oldukça önem taşıyor. Bununla birlikte belirli bir takvime göre iki aşıdan sonra da bir hatırlatma dozu olunması gerekiyor. Üçüncü büyük salgın Omicronla gelebilir. Alfa, Beta, Gama ve Delta virüslerinin içerisinde Alfa ve Delta’nın bulaştırıcı özelliğinin çok olmasından dolayı oldukça yayıldı. Beta ve Gama ise o kadar yayılamadı. Fakat Omicron bu özelliklerin tümünü barındırdığından Delta’nın yerine geçebilir’’ ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Haber: Ebru Zeytun (BHİ/RATAM)

13 Aralık 2021