"Yunus Emre ve Türkçe"

2021 Yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi kapsamında Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "Yunus Emre ve Türkçe" konulu bir panel düzenlendi.

 

Panele, Kocaeli Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elşen Veli, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gencay Zavotçu, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Yılmaz Budan, Türk Dili Bölümü Öğr. Gör. Fatih Kıran, Doktora Öğrencisi Tuba Bahadır Öztürk, üniversitemizden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde Prof. Dr. Gencay Zavotçu “Yunus Emre ve Türkçe”, Doç. Dr. Cem Yılmaz Budan “Yeni Türk Edebiyatına Yansımalarıyla Yunus Emre”, Öğr. Gör. Fatih Kıran “Yunus Emre’nin Günümüz Aşıklarına Etkisi”, Doktora Öğrencisi Tuba Bahadır Öztürk “Yunus Emre’de İnsan Algısı ve Anlayışı” konuları üzerine konuşma gerçekleştirdi.

 

“Gençler Yunus Emre’yi mutlaka okumalı”

Panelde konuşma yapan Kocaeli Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey Yunus Emre’nin edebiyatımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu, eserleriyle birçok şaire etki ettiğini, özellikle gençlerin Yunus Emre’nin eserlerini mutlaka okuması ve anlaması gerektiğini söyledi. Böyle bir organizasyonda olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Avşarbey, panelin düzenlenmesinde ve icrasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

“Yunus Emre şiirlerinde Türkçeyi çok iyi kullanmıştır”

Prof. Dr. Gencay Zavotçu, konuşmasının başında Yunus Emre’nin ümmiliği konusuna değinerek, Yunus Emre’nin ümmiliği kabul ettiğini ama bu kabullenişin mütevazilik kaynaklı olduğunu ifade etti. “Yunus Emre ve Türkçe” başlığı üzerinde konuşmasını sürdüren Zavotçu, Yunus Emre’nin eserlerinde Türkçeyi çok iyi kullandığını belirterek: “Yunus Emre şiirlerinde Türkçeyi çok iyi kullanmıştır. Onun şiirlerinin toplum tarafından bu kadar kolay anlaşılması ve sevilmesinde bunun etkisi yüksektir” diye konuştu.

 

“Yunus Emre’nin etkisi günümüze kadar uzanıyor”

Doç. Dr. Cem Yılmaz Budan, Yunus Emre’nin Yeni Türk Edebiyatı özelinde uyandırdığı etkinin tetkikine Tanzimat’ın erken dönemlerinden başlanması gerektiğini belirterek, “Şinasi’nin Münacat şiiri Sahaflar Çarşısı’nda Namık Kemal’in eline geçtiğinde şair, bu eseri Yunus’un bir eseri zanneder. Bu durum Namık Kemal’in Yunus Emre’yi yakından tanıdığını gösterir. Nitekim Namık Kemal, eline geçen bu şiirle Yunus’un ilahileri arasında paralellik kurabilecek durumdadır” diye konuştu. Yunus Emre’nin etkisinin sadece Tanzimat sanatkarlarıyla sınırlı olmadığını söyleyen Budan, “Fecr-i Ati Dönemi ve Milli Edebiyat sanatkarlarını takip eden bu etki, Cumhuriyet devrine hatta günümüze kadar gücünü yitirmeden uzanır” dedi.

 

“Aşıklar Yunus’tan bir parça taşıyor”

Öğr. Gör. Fatih Kıran, Yunus Emre’nin günümüz Aşıklarına etkisinden bahsederek: “Yunus Emre’nin avazı yalnızca kendi yaşadığı dönemde etkili olmakla kalmamış, günümüze kadar halkın, ozanların, şairlerin, yazarların, düşünürlerin fikir dünyalarına katkıda bulunmuştur. Eski Anadolu Türkçesi döneminin önemli isimlerinden biri olan Yunus Emre, Anadolu’ da Türkçenin en güzel örneklerini teşkil eden şiirler yazmıştır.” diye konuştu. Aşık Nuri Çırağı, Aşık Mürsel Sinan, Aşık Mustafa Aydın, Aşık Kul Nuri, Aşık Erol Ergani, Aşık Temel Turabi gibi günümüz birçok aşıklarının şiirlerinde Yunus etkisi olduğunu belirten KIRAN, konuşmasının devamında bu aşıkların şiirlerinden örnekler verdi.

 

Kocaeli Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey tarafından konuşmacılara katılım belgesi verilen panel, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Haber: Musa Karagöz (RATAM/BHİ)

10 Aralık 2021