Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğinde gerçekleştirilen 'Kocaeli'de Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı' bugün (27.09.2016) Ramada Plaza Otel'de gerçekleştirildi.
Kocaeli'nin tarım sektöründeki potansiyelinin belirlenmesi, bu potansiyelin açığa çıkarılmasındaki engel ve sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı 'Kocaeli'de Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı'na Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlhan Özel, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, akademisyenler, uzmanlar ile tarım ve hayvancılık sektörünün temsilcileri katıldı.
Çalıştay açılış konuşmalarında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, Kocaeli'nin verimli arazileri ile tarımsal faaliyetlerin geliştirilme potansiyeli açısından nadide kentlerden bir tanesini olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi'nin köylere yönelik yaptıkları projelere değindi. Özak, "Köylerde yaşam kalitesi yükseldikçe, tarıma olan ilgi de artıyor. Belediye olarak kentte ne varsa köylerde de o olacak düşüncesiyle çıktığımız yolda, bugün geliştirilen projeler ile köyler kent ile yarışır hale geldi. Köylere göç başladı" dedi.
Üniversite-sanayi işbirliğinin yanında tarım üreticileri ile yapılacak işbirliklerinin de önemini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır ise, günümüzde kişi başına düşen doğal kaynakların azaldığını, bu sebeple de su kaynaklarının ve elverişli alanların korunmasının daha fazla önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Çakır, "Ekilebilir arazilerin azalması bölgenin gıda güvenliği konusunda riskleri barındırmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple de küresel ve bölgesel düzeyde yeni öneri ve projelerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Su kaynaklarının etkin kullanımı ve yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliği için önem taşımaktadır. Bu kaynakların verimli ve doğru kullanımı ile sektörün sürdürülebilirliğine katkı sunulacaktır" dedi. Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında Kocaeli Üniversitesi olarak önemli işbirliklerine imza atıldığının altını çizen Prof. Dr. Çakır, "Bu işbirliklerinin tescillenmesi adına Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu altıncı toplantısında Kocaeli Üniversitesi iyi örnek uygulaması alanında ödül aldı. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği alanında yürütülen başarılı çalışmalara tarım sektörünün de katılmasını temenni etmekteyiz" diyerek sözlerini noktaladı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlhan Özel ve MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan'ın çalıştayın içeriğine ilişkin yaptıkları konuşmalarının ardından Arslanbey MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Ufuk Kasım, teknik sunum gerçekleştirdi. 'Doğal Kaynakların Korunması ve Geliştirilmesi', 'Bitkisel Üretim ve Bitki Koruma', 'Hayvansal Üretim ve Hayvan Sağlığı' ve Gıda Güvenliği' ana temalarıyla düzenlenen çalıştayda, kırsal kalkınmaya yönelik tarımda uygulanan program, proje ve desteklerin bir arada izlenmesi suretiyle farklı kamu-özel sektör kurumları ve sivil toplum kuruluşlarınca yürütülen faaliyetler arasında tamamlayıcılığı sağlamak, mükerrer kaynak kullanımını önlemek ve olası işbirliği imkanlarının arttırılması, koordinasyonun sağlanmasına fırsat verilmesi hedefleniyor.