"Asıl hedefimiz tasarım ödülüydü"
Yarışın normalde bir verimlilik yarışı olduğunu belirten Yıldırım, "Araçlar pistte 30 tur atıyor ve en az yakan araba birinci oluyor. Ama bizim asıl hedefimiz tasarım ödülüydü. Her şeyin verimlilik anlamına gelmediğini göstermek amacıyla hızımızı da kanıtlamak istedik. Normalde diğer arabalar 65 dakikada 20 tur atarken bizim aracımız 58 dakikada 30 tur attı. Yani aracımız en yakın rakibine 3 buçuk tur fark attı. Biz bu aracı tasarlarken sadece üretim aşamasında destek aldık. Aracımızda 2 parça haricinde tamamen yerli ürünler kullanıldı. Bu parçaları da zaman sıkıntısı yaşadığımız için kullanamadık. Önümüzdeki sene ilk hedefimiz yerlilik ödülü, ikincisi ise verimlilik ödülü almak." dedi.

"Rektörümüz takımımıza her zaman destek oldu"
Fakülte olarak öğrencileri için ellerinden geleni yaptıklarını belirten KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Zeren, "Elimizden geldiği kadar öğrencilerimizin heyecanını paylaşmaya çalıştık. Öğrencilerimizin daha iyi projelere imza atacağına inanıyorum. Bu anlamda fakültemizde eğitim alan öğrencilerimizin gelecek vadettiğini söyleyebilirim." dedi.

Kocaeli Üniversitesi tarafından oldukça desteklendiklerini kaydeden Zeren, "Rektörlüğümüz öğrencilerimize metal atölyesini temin etti ve öğrencilerimiz çalışmalarını burada devam ettirdiler. Bu süreçte desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü Hocamıza teşekkür ediyoruz. Bunun yanı sıra dekanlığımız da her zaman öğrencilerimize destek oldu. Önümüzdeki sene de öğrencilerimizin yanında olacak ve onların başarılı sonuçlarla üniversitemize dönmelerini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Tüm parçalar takımımız tarafından tasarlandı"
Türk Mekanik Takımı Mekanik Teknik Sorumlusu Hakan Kocakoyun, "Başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kocaeli Bilim Merkezi olmak üzere Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde birçok sanayi kuruluşu aracın tasarımına ve imalatına destek verdi. Araçta kullanılan ve teker içlerine yerleştirilen iki adet elektrik motoru tamamen yerli olup Mekatronik Mühendisliği'nde tasarlandı ve Akım Metal'de imalatı gerçekleştirildi. Bizim tasarladığımız dış kabuk, Hexagon Studio firmasında bizlerin de katılımıyla üretildi. Mekanik imalata Durmazlar Makine, Baykar Makine destek verirken Kocaeli Üniversitesi Teknopark yönetimi finansal destek sağladı. Araçtaki telemetri, yerleşik şarj ünitesi ve diğer elektronik tasarımlar bizim emeklerimizin sonucunda ortaya çıktı." diye konuştu.

"Kapımız tüm öğrencilere açık"
Oldukça stresli bir süreçten geçtiklerini belirten Kocakoyun, "Böyle zorlu bir sürecin başarıyla sonuçlanması bizi çok mutlu etti. Diğer üniversiteler hazır sistem kullanırken biz tamamen yerli üretim yapma gayreti gösterdik. Bu başarımız inanıyoruz ki fakültemizde eğitim alan öğrencilerimize de örnek olacak. Bu anlamda takımımızın kapıları tüm öğrencilerimize açık. Bu gururu tüm öğrencilerin yaşamasını isterim." dedi.

Haber: Helin Kaya (BHİ), Fotoğraf: Fatih Osma (BHİ)
Bilgi çağına hâkim, bilinir, saygın, öncü, uluslararası kabul görmüş, görünür bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kocaeli Üniversitesi, geliştirdiği projelerle her geçen gün adından söz ettirmeyi başarıyor. Bilim ve teknolojiye verdiği önemle bilinen Kocaeli Üniversitesi, öğrencisine verdiği destekle başarı seviyesini de arttırıyor.

"Aracımız yarışmada fark yarattı"
Son olarak KOÜ Mekatronik Takımı, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında" öğrencilerin tasarladığı 'TM-Bilge' isimli araçla kabuk ve kokpit tasarımını yerli elektronik aksamıyla başarılı bir şekilde bütünleştirdiği için tasarım ödülünü kazandı. Mekatronik Takım Kaptanı Murat Yıldırım, "Yarışma alanında diğer üniversitelerin araçlarına baktığımız zaman gerçek bir arabaya benzeyen tek araç bizimkiydi. Aracımız iç görünümüyle, dış tasarımıyla, elektronik aksamıyla hem de mekanik aksamıyla tasarım ödülünü aldı. İşte tüm bunları bünyesinde bulunduran araç bizim aracımızdı. İç konsolu, buton yerleri, uzaktan görüntüsü, hız göstergeleri anlamında yarışmaya katılan diğer arabalarla kıyaslandığında diğer üniversiteler arasında fark yarattık ve başarılı bir sonuç alarak üniversitemize döndük." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"TM-BİLGE" En İyi Tasarım Ödülüyle Döndü