Güne Bakış'ta "Dünya İşitme Engelliler Haftası" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK) İşaret Dili Usta Öğreticisi Semra Gözüpek konuk oldu.
Konuşmasına engelli kavramı hakkındaki görüşlerini aktararak başlayan Semra Gözüpek, bir ya da birden fazla organını kısmen veya tamamen kullanamayan insanlara engelli denildiğini söyledi. Gözüpek, "İnsanlar doğuştan engelli olabileceği gibi sonradan da engelli olabilirler. Eğer bir birey bir ya da birden fazla organını kullanamıyorsa bu kişilere engelli diyebiliriz. Engelli bireylere engelli mi yoksa özürlü mü denilmesi gerektiği konusunda 2013 yılındaki bir kanunda özürlü ibaresi engelliye çevrildi. Buna göre engeli bulunan kişi sağlık raporu ile bunu kanıtladığında tüm engelli haklarından faydalanabilir. Bu insanların engelli haklarından yararlanabilmesi için bu ibareyi kullanması gerek. Maalesef daha uygun bir kelime yok, bu ibareyi kullanmak zorundayız. Ama engellerin ortadan kaldırılabileceğini unutmamalıyız" diye konuştu.
Türkiye'de işitme engellilerin zorluklarına değinen Semra Gözüpek, "Türkiye'deki en büyük problem sosyal çevrenin kişiye yaklaşma biçimi. Yani iletişimsizlik ve dolayısıyla anlaşılamama. Ülkemizde sayıları 3 milyona yaklaşan işitme engelli vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın hiçbir kusuru olmadığı için en az dikkat çeken kesim. Fakat eğitim ve bilinç açısından en sorunlu grup olduğu da bir gerçek" şeklinde konuştu.
İşitme engellilerin topluma kazandırılması için neler yapılması gerektiğini de belirten Gözüpek, toplumun, işitme engelli vatandaşların az da olsa ihtiyaçlarını giderilmesi için belli seviyede işaret dili öğrenmesi, kamu ve özel sektörde işaret dili bilen personel olması gerektiğini belirtirken en büyük çözümün bu bireylerle olan iletişimsizlik sorununu ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.
İşitme engellilerin eğitimine, aile ve toplumla olan iletişimine de değinen Semra Gözüpek, "Öncelikle aile bireyin işitme ve konuşma engelli olduğunu kabul etmelidir. Diğer ailelerden daha fazla çaba göstermesi gerektiği de bir gerçek. Engelliliği teşhis edilen bireyin tedavisine hemen başlanmalıdır. Eğer geç kalındıysa bireyin kendisi işaret dilini öğrenmeye çabalamalıdır. Günümüzde bulunan Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezleri işitme engellilerin kendini geliştirmesi için oldukça önemli ve ailelerde bu kurumlardan yakınları için mutlaka destek almalı. Bugün baktığımızda engelli bireylerin eskiye göre topluma daha fazla katıldığını, eğlenebildiğini ve sosyal hayatının çeşitlendiğini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
İşitme engellilere yönelik yapılan projelerden de bahseden Gözüpek, KO-MEK'in işaret dilini kursları arasına almasının çok büyük bir kazanım olduğunu, işitme engellilerle ve öğrencilerle beraber kaynaştırma amaçlı projeler düzenlediklerini, yine işitme engellilere yönelik tiyatro düzenlediklerini belirtirken şuan da ise bir işitme engelliler kitabı için çabaladıklarını ve yakında bu kitabı ücretsiz olarak dağıtmayı planladıklarını söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK) İşaret Dili Usta Öğreticisi Semra Gözüpek, toplumun işitme engellilerle empati kurması gerektiğini ve işaret dilini öğrenerek onlara yardımcı olabileceğini belirterek sözlerini noktaladı.
Haber: Fatih OSMA (Radyo K.İ.) Fotoğraf: İsa GÜNER (Radyo K.İ.)