Güne Bakış'ta "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Koç konuk oldu.

Doç. Dr. Koç konuşmasına projeyi tanıtarak başladı. Koç, "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi" bir Avrupa Birliği projesidir. Kayıtlı istihdam teşvikinin iki hibe programı çerçevesinde açılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürütücülüğünde yapılıyor. Kocaeli Üniversitesi olarak diğer ortaklarımızla birlikte biz bu projeye başvurduk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Kalkınma Ajansı eş başvuru sahipleri olarak projemizde yer alıyor" dedi.

Doç. Dr. Selçuk Koç, proje hedefinin kayıt dışı istihdamla ilgili bilincin oluşturulması olduğunu söyledi. Projenin hedef kitlesinin Kocaeli'de oturan gençler ve genellikle üniversite öğrencilerinin olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Koç, bu durumun sebebinin ise Kocaeli'nin pahalı bir şehir olduğundan ve üniversiteye gelen öğrencilerin çoğunun çalışmak zorunda kaldığından kaynaklandığını ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Kayıt Dışı Çalışmak Bir Tercih Olmamalı"
Doç. Dr. Selçuk Koç, kayıt dışı istihdamın kayıt olmadan çalışmak anlamına geldiğini ve kayıt dışının çeşitli yollarının olduğunu, bu yollarla hiçbir koşul altında kayıt altına girmediklerini, sigorta primlerinin yatırılmadığını veya eksik yatırıldığını söyledi.

Doç. Dr. Koç, Türkiye'de kayıt dışı oranlarının 10 yıl öncesine kadar % 50 olduğunu, bunun da çalışan 2 kişiden birinin kayıtsız olduğu anlamına geldiğini söyledi. Koç, günümüzde ise kayıt dışı oranlarının %33'e kadar gerilediğini, bununla beraber çalışan 3 kişiden birinin kayıtsız olarak gözüktüğünü aktardı.

İşsizlik oranlarından da bahseden Doç. Dr. Selçuk Koç, "Açıklanan son işsizlik rakamı %10.2. Bizim hedef kitlemizde 15 ve 24 yaş arasında yer alan gençlerin işsizlik oranı %19 civarında. Bunu cinsiyete göre ayrıştırdığımızda kadınların işsizlik oranı erkeklere göre ortalama olarak % 10 daha yüksek oluyor. Bu ne demektir; eğer genç işsizlerin oranı %19 ise erkeklerin oranı %17 kadınların oranı %27. Ortalamaya baktığımızda kadınlar daha dezavantajlı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Koç, "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi"nin temmuz ayında başladığını ancak okul dönemi henüz başlamadığı için proje ile ilgili faaliyetlerini ertelediklerini ifade etti. Selçuk Koç ayrıca projenin Kocaeli Üniversitesi'nin projesi olduğu için desteklenmesi gerektiğini bu desteklerin twitter.com/gencis41 adresini takip ederek ve gencis.org sitesini ziyaret ederek yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Haber: Senanur TÜRKÜCÜ (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: İsa GÜNER ( Radyo K.İ.)