"Hatalı Dil Kullanımı Gençler Arasında Moda Haline Geldi"
Birçok kişinin Dil Bayramının varlığından habersiz olduğunu belirterek sözlerine başlayan Esentürk, dil kullanımının giderek yozlaştığını ve dil kullanımına yeteri kadar önem gösterilmediğini söyledi. Esentürk, "Dilimizde yabancı sözcüklerin etkisi ne yazık ki çok fazla. Ben bunun nedenini özentilere bağlıyorum. Çoğu insan Türkçe karşılığı olmasına rağmen yabancı sözcükleri kullanıyor. Sosyal medyanın da bu konuda olumsuz etkilerinin olduğunu ve bu etkilerin gençler arasında moda haline geldiğini düşünüyorum." dedi.

"Bazı Ünlüler Dikkat Çekmek İçin Türkçeyi Yanlış Kullanıyor"
Sosyal medyayı kullanan çok sayıda ünlünün de dili doğru kullanmaya özen göstermediğini belirten Emel Esentürk, "Ünlüler daha çok göz önünde olduğu için yapılan paylaşımlarda kullandıkları dile dikkat etmeliler. Sosyal medya hesabını aktif olarak kullanan ünlüler dikkat çekmek için dili hatalı kullanıyorlar. Bu durum gençler arasında eğlence konusu olunca ünlüler de durumu daha çok abartıyorlar ve dilimizi daha kötü kullanıyorlar. Bu tür durumlar özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşıyor ve dilimizi yozlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

"Plaza Dili Uydurma Bir Yapıdır"
"Plaza Dili" kavramının Türkçeyle İngilizce'nin karışımından oluşan uydurma bir yapı olduğunu söyleyen Esentürk, "Plaza Dili adı altında kullanılan bu yabancı sözcüklerin dilimizde karşılığı var. Karşılığı yoksa bile yeni Türkçe sözcükler türetilebilir. Türkçe eklemeli bir dil olduğu için kelime türetmeye oldukça elverişli bir dil. Şirketlerin plaza dilini yaygın olarak kullanan çalışanlarına yaptırım uygulaması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü böyle bir yaptırım uygulanmadığı sürece insanlar Türkçeyi doğru kullanmaya özen göstermiyor ve böylece dilimizi katlediyorlar. Yaptırım bu durumu biraz engeller diye düşünüyorum." dedi.

"Dilin İncelikleri Ancak Çok Okuyarak Öğrenilir"
"Dilimizi güzel kullanmak için öncelikle dilin insanlar ve uluslar için ne denli önemli olduğunu kavramamız gerekiyor" diyerek konuşmasına devam eden Esentürk, dilin kurallarının bilinmesi, yazı dilinde ve konuşma dilinde dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Emel Esentürk ayrıca dili doğru kullanmanın temelinde bol bol kitap okumanın yattığını ve dilin güzelliklerinin ancak okuyarak öğrenilebileceğini kaydetti.

Haber: Helin Kaya (BHİ)
Dünyanın en çok konuşulan altıncı dili, yayıldığı alan bakımından ise dünyanın üç büyük dili arasında yer alan Türkçe, günümüzde resmi dil, devlet dili, azınlık dili ve göçmen dili olarak 12 milyon kilometrekarelik bir coğrafyada kullanılmaktadır. Peki günümüzde dile gereken önem gösteriliyor mu? Türkçe'nin gelecekte de varlığını sürdürebilmesi için neler yapılmalıdır? Sosyal Medya dilin kullanımını ne yönde etkiliyor? İşte, yanıtı…

1932'deki ilk Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde "Dil Bayramı" olarak kabul edilmiştir. Dil Bayramı'nın 85. yılını kutladığımız bu tarihte Kocaeli Üniversitesi Rektörlük Türk Dili Okutmanı Emel Esentürk, Türk Dili'nin günümüzdeki kullanımı hakkında sorularımızı yanıtladı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Emel Esentürk: "Dilimizde Yabancı Sözcüklerin Etkisi Çok Fazla"