Kocaeli Üniversitesi ile Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi" bugün (20.09.2018) yapılan açılış töreni ile başladı.
Törene Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezihi Köprübaşı, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş, Kartepe Turizm MYO Müdürü Prof. Dr. Sami Karacan, Hereke MYO Müdürü Prof. Dr. Burcu Candan, akademisyenler, dünyaca ünlü şefler ve öğrenciler katıldı.
Gastronominin Hem Beden Sağlığına Hem Ülke Ekonomisine Önemli Katkısı Var
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kongrenin açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, kadim geleneklere sahip bu coğrafyada mutfak kültürünün üzerinde durulması gereken bir alan olduğuna dikkat çekerek, "Bir Gastroentroloji Uzmanı hekim olarak insanın beslenme tipi ve alışkanlıkları ile yaşam kalitesi arasında doğrusal bir ilişki olduğunun altını çizmekte fayda görüyorum. Bugün mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önemli bir kısmı yetersiz, dengesiz ve kalitesiz beslenmeyle ilgili olduğu gibi, yiyeceklerin pişirilmesindeki yanlışlardan da kaynaklanmaktadır." dedi.
Gastronominin ülke ekonomisi ve turizmi açısından da önemli olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Geçtiğimiz yıla baktığımızda Ülkemiz ekonomisi ortalama %11 büyürken, hizmet sektöründeki büyümenin %25'leri aştığı görülmektedir. Buradan kesin bir biçimde ülkemizdeki hizmet sektörü büyümesinin, toplam büyümeden büyük olduğunu görmek mümkünken, bu alanda artan ihtiyaçları da göz ardı etmemeliyiz. Dünyanın en gelişmiş mutfaklarından biri olan ve en büyük çeşitliliğe sahip Türk Mutfağı'nın hizmet sektöründe hakettiği yere ulaşması ekonomik ve kültürel açıdan büyük önem kazanmaktadır." ifadesinde bulundu.
"En Büyük Destekçimiz Kocaeli Üniversitesi"
Kartepe'de turizmin tüm alanlarında önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, "Turizmi, sırf doğa turizmi ile sınırlandırırsanız turizm kenti olamazsınız. Gastronomi, Tarih, Spor, kısacası turizmin bütün saç ayaklarını Kartepe'de birlikte kazandırmak için çalışıyoruz. Kentimizin gelişmesi noktasındaki çalışmalarda bilimsel yöne çok önem veriyoruz. Bu noktada da en büyük destekçimiz Kocaeli Üniversitesi ve değerli Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü'dür." dedi.
Kartepe'nin, Kocaeli turizminde büyük projelere imza attığını, bugün de güzel bir örneğinin hayata geçtiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, "Kocaeli her türlü alternatif turizm seçenekleri sunan bir kent konumunda. Bugün bakıldığında her beş turistten biri gastronomi için seyahat ediyor. 3000 yıllık tarihi bir kent olan Kocaeli'nin mutfağının da ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi hepimizin bir görevidir. Bu kongrenin de bu turizme büyük katkı sunacağına inanıyorum" dedi.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Fakülte Olacak
Kongre Başkanı ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş, kongrede 7 farklı ülkeden 80'in üzerinde sunulacak bildiri sunulacağını ve kendi alanlarında çok değerli şeflerin katılımı ile hem gastronomi dünyasına hem de turizme önemli katkılar sunulacağını aktardı. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak çok sayıda projeler, çalıştaylar ve eğitimler düzenlediklerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş, yüksekokulun fakülteye dönüşmesi noktasında da hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş, kongrenin düzenlenmesinde Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin önemli destekleri bulunduğunu söyleyerek, özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez ve kongrenin gerçekleşmesine katkı sunanlara teşekkür etti.
Kocaeli Üniversitesi ve Kartepe Belediyesi tarafından, Kocaeli Valiliği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle 20-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi"nde Gıda Bilimi, Endüstri 4.0, Ekonomi, Kültür, Tarih, Turizm gibi çeşitli alanlarda farklı ülke, kültür ve disiplinlerdeki akademisyenler önemli bildiriler sunulacak.
Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi
20 Eylül 2018