Güne Bakış'ta "Meme Kanseri" hakkında konuşuldu. İlknur Çırak ve İsa Güner'in sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan konuk oldu.
Prof. Dr. Utkan sözlerine meme kanseri ile ilgili bilgi vererek başladı. Utkan, meme kanserinin kadın kanserleri içerisinde her 3 ya da 4 kanserden bir tanesinin meme kanseri olduğunu ifade etti. Utkan meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığına değinerek, "Meme kanseri memesi olan tüm canlılarda ortaya çıkabilecek bir şey, yani bu ne demek erkeklerde de olabileceği anlamını taşımaktadır. Fakat hormonel yapılar nedeniyle elbette kadınlarda belki de 100 kat daha fazla olmak kaydıyla önemli problem yaratmaktadır" dedi.
Zafer Utkan meme kanserinin kanser türleri içerisinde çok sık görüldüğüne dikkat çekerek, "Neredeyse nüfusumuzun %50'sinin kadınlardan oluştuğunu hesap ettiğimizde belirli yaş gruplarında daha fazla ortaya çıkması nedeniyle bizim de sağlık profesyonelleri olarak mutlaka önlem almamız gerektiği durumlar ortaya çıkmaktadır. Meme kanserinin neden ve nasıl ortaya çıktığını eğer biliyor olabilseydik zaten bunu önleme şansına da sahip olabilirdik. Ama bu imkânı bize maalesef sunmuyor. O nedenle kanser programlarında hemen her zaman görüşümüzü belirttiğimiz şu cümleyi söylemekte fayda var "Erken Tanı Hayat Kurtarır" İşte meme kanserinde de en önemli şey erken tanıyı sağlayacak imkânları toplum tabanda temelli olarak sunabilmektir" İfadelerini kullandı.
Prof. Dr. Zafer Utkan, meme kanserinin belirtilerinin her zaman kanserle sonuçlanmayacağını söyledi. Utkan, "Her organın kendine göre özellikleri vardır ve dolayısıyla ona ait değişiklikler hastalık anlamını taşıyabilir. Asemptomatik yani belirtisiz dediğimiz problemi olmayan kadında biz meme kanseri tespit edebilirsek son derece erken yakalanmış olduğu anlamı taşır" dedi.
Utkan meme kanserini tetikleyen unsurlarda çevresel faktörlerin ve çevresel radyasyonun yerinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Utkan, "Yediğimiz içtiğimiz gıdaların, kilolu olmanın, alkol kullanmanın, sigara kullanmanın kanseri arttırmada önemi var ama bunlar tabi tek başına sebebi asla olamaz. Fakat ailesel yatkınlığın ailede bir veya birden daha fazla kişide meme olmasının genetik yatkınlığın son derece önemi var. Ama meme kanseri içerisinde de bunun %10-15'lik grubu işgal eder ve bilmemiz gereken şey belki de şu eğer ailede anne tarafında, ablada ya da kardeşte meme tümörü varsa henüz problemi olmayan ailenin diğer üyesinde risk altında olabileceklerini düşünürüz" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Utkan, sağlıklı bir yaşam sürmenin meme kanseri ve bunun gibi birçok hastalığı geciktirebileceğini söyleyerek, "Genel anlamda kanserle ilgili söylemek gerekirse, kansere sebep olacak durumları ortadan kaldırmak. "Sigarayı Bırak Akciğer Kanseri Olma" sloganı ile önlem alınabilir. Ama işte memede ya da kadınlarda rahimle ilgili problemlerde buna doğrudan engel olabilecek bir şey olmadığı için en erken zamanda yakalanması gerekir" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, kanserin sadece yakalanan kişiyi değil çevresinde ki kişileri de ilgilendirdiğinden bahsederek, bu süreçte kişinin yanında olarak destek verilmesinin bu aşamayı atlatma sürecinde etkili olacağını sözlerine ekledi.
Haber: Senanur TÜRKÜCÜ (Radyo K.İ.) Fotoğraf: Çağdaş DANDAN (Radyo K.İ.)