Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Deprem Sempozyumu 2019 “20 yılın ardından” temasıyla başladı. Yurt içinde ve yurt dışından çok sayıda bilim insanının çalışmalarını sunacağı sempozyumun açılış törenine Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal marşı ve saygı duruşuyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Jeofizik Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, sempozyumun sadece deprem konuşmak olmadığını belirterek deprem ve depreme bağlı bütün konuların sempozyum boyunca ele alınacağını söyledi.

Depremde Bilincin Önemi
Açılış konuşmalarında söz alan Düzce Üniversitesi Rektör yarımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Marmara Bölgesi’nde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremlerinin yıkıcı sonuçlarının bilimle ve çalışmakla aşılabileceğini değinerek, “Büyük afetler toplumların hafızalarında yer edebilir. Toplumlara yıkıcı sonuçları olabilir. Ancak bilim kendi yöntemiyle meseleye soğukkanlı ve nesnel bakar” dedi

Kocaeli üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, Planlı bir kentleşmenin önemine vurgu yaptığı konuşmasında bilimin öngördüğü şekilde kentleşme ve yapı güvenliğinin sağlanması gerekliliği üzerinde durdu. Son dönemde afetlerle mücadele ve koordinasyon konusunda önemli gelişmelerin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hülagü, Kocaeli Üniversitesi’nin deprem ve diğer afetler ile ilişkili olarak yapılacak bilimsel faaliyetlerde başrol oynamaya devam edeceğini kaydetti.

İlk Zemin, Sonra Bina
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, deprem erken sistemi kurulması ile ilgili çalışmalar yapıldığını söyleyerek Kocaeli’nin deprem konusunda bir laboratuvar olduğuna işaret etti.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy Kocaeli'de afet planlaması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aksoy, AFAD başta olmak üzere tüm kuruluşlarla afetler konusunda çalışmaların yürütüldüğünü belirterek bireyler olarak herkesin deprem konusunda bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmaları sonrasında AFAD deprem dairesi başkanı Dr. Murat Nurlu,20 yılı ardından deprem, 10 yılın ardından Afad sunumunu gerçekleştirdi.

Sempozyum Japonya Kagawa Üniversitesinden Prof. Yoshiyuki Kaneda, İngiltere Leeds Üniversitesinden Prof. Dr. Tim Wright, İngiltere Leeds Üniversitesinden Prof. Dr. Greg Houseman, Özyeğin Üniversitesinden Prof. Dr. Atilla Ansal, Almanya GFZ Yerbilimleri Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Mahdi Motagh, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Erdik, Lübnan Üniversitesinden Prof. Dr. Khaled Tadmori, Azerbeycan Milli İlimler Akademisinden Prof. Dr. Gurban Yetirmisli,İtalya Siena Üniversitesi Fizik, Yer ve Çevre Bilimleri Bölümünden Prof. Dr. Dario Alberello,AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Yunanistan Atina Ulusal Teknik Üniversitesinden Dr. Prodromos Psarropoulos sunum yaparken, bir çok akademisyenin sunumuyla 25-27 Eylül tarihleri arasında devam edecek.


Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
“20 Yılın Ardından”
25 Eylül 2019