Üniversitemiz ev sahipliğinde planlanarak, 8-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Kocaeli Turizm Çalıştayı'nın ilk basamağı bugün gerçekleşti.
Çalıştay'a Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Kocaeli Adalet Komisyonu Başkanı Muhittin Paça, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen, TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Canatan, İMEAK DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Türkiye Sağlık Turizm Derneği Başkanı Ergin Birdal, TEMA Vakfı Başkanı Nermin Tol, ilçe kaymakamları ve çok sayıda turizm temsilcisi katılım sağladı.
Açılış konuşması Kocaeli Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Harun Çıtak tarafından yapıldığı çalıştayda, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, kentimizin turizm potansiyeline vurgu yaparak "Elimizde bulunan imkanları harekete geçirme yolunda bilimsel bir bakış açısı ile planlama gerçekleştirmek, kaynakları ve hedefleri doğru belirlemek büyük bir önem taşımaktadır. Üniversitemiz, 4 yıllık Turizm Yüksekokulunun fakülteye dönüştürülmesini sağlayarak daha nitelikli bir eğitim verilmesinin yolunu açmıştır. Öte yandan 2 yıllık Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulumuz, başta Kocaeli olmak üzere ülkemizin turizm sektöründeki ara eleman ihtiyacını karşılamakta, nitelikli personel yetiştirilmesine aracılık etmektedir." İfadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ise "Kocaeli turizm potansiyeli açısından önemli bir şehirdir. Ancak bu potansiyel henüz keşfedilmedi. Kocaeli için şimdiye kadar yapılan en önemli turizm çalışması 7 yıl önce başlatılmıştır. Ormanya inanılmaz bir destinasyon oldu. Günlük 20-30 bin civarında katılımcı oluyor. Kocaeli'de toplam 6 adet mavi bayraklı sahilimiz var. Kocaeli yöresel yemekler kitabı hazırlandı basıldı. Hediyelik eşyalarla ilgili KOMEK ve el sanatları kurslarında ki kursiyerlerimizin özel tasarımları var. Yıllardır ilimizde 4 mevsim fotoğraf çalışmaları ve yarışmaları yapılıyor. Önümüzde ki sene başka değerlerimizin de ortaya çıkması için çalışma yapacağız. Gebze'de Hanibal'ın mezarı var. Seneye burada çok ziyaret olacaktır. Hünkar çayırı da bizim için önemlidir. Kocaeli'nin önemli turizm şehirlerinden biri olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: "Kocaeli ili sanayi şehri olarak anılsa da yapısı ve konumu itibariyle turizm şehri olduğunu biliyoruz. Kocaeli'nin coğrafi konumu, doğal değerleri, zengin kültürü, termal kaynakları, spor olanakları, 4 mevsime hitap eden spor olanaklarıyla turizm payının daha da artması mümkündür. Konaklama turist sayısı 10 yıl önce toplam binde 6 iken, şu an yüzde 1 seviyesi aşamasındadır. Eylül ayı itibariyle ilimizde 158 konaklama alanında 14 bin 339 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Son 10 yıllık dönemde 3 katına ulaşmıştır 2 adet olan 4 ve 5 yıldızlı otel sayısı 20'ye ulaşmıştır. Yatak kapasitemiz 16 bine yaklaşacaktır. İlimize en çok turist gönderen 5 ülke: Romanya, Suudi Arabistan, Almanya, Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Bu ülkelerden gelen turistler, Kocaeli'ye gelen yabancı turist sayısının yüzde 31'ini oluşturmaktadır." Vali Hüseyin Aksoy'un konuşmaları ile tamamlanan açılış töreninin ardından çalıştay faaliyetleri başladı.
Turizmin her alanında yapılan çalışmaların değerlendirilerek, potansiyel yol haritasının belirleneceği çalıştayda; sektörün profesyonelleri, akademisyenler, yerel yönetimler ve diğer paydaşlar bir araya geldi. Oluşturulan çalıştay masalarında sektörün sorunları değerlendirilerek başta Kocaeli olmak üzere, ülkemizin turizm planlamasına yön verecek bir rapor hazırlanmasının beklendiği etkinlik, 9 Ekim Çarşamba günü sona erecek
Kocaeli Turizm Çalıştayı Başladı
8 Ekim 2019