Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, anlık olarak yüksek sese maruz kalındığında geçici işitme kaybı yaşandığını, kalıcı duyma kaybı oluşmaması için yüksek sesle müzik dinlenilmemesi ve koruyucu kulaklık takılması gerektiğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, yüksek sesten herkesin aynı oranda etkilenmediğini belirterek, Beşiktaş'ın RB Leibzig takımıyla oynadığı maçta rakip takım oyuncusunun, taraftarın yüksek sesteki tezahüratından dolayı oyundan çıkmak zorunda kalmasına değindi. Fatih Mutlu, "2016 yılında Beşiktaş-Bursaspor maçındaki 135 dB'lik ses ve RB Leibzig maçında oluşan durum herkesi aynı oranda etkilemiyor. Sahada birçok futbolcu olmasına rağmen sadece o futbolcunun bu olaydan etkilenmesinde kulağında bir sağlık sorunu olması yatıyor" dedi.

Yüksek Sesten 2 Gün Uzak Durulmalı
Kulağın işitme ve denge görevlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade eden Fatih Mutlu, "Kulağa gelen sesle salyangoz bölgesi uyarılıyor ve bu bölge zarar görebiliyor. Uzun süre yüksek sese maruz kalan hastaları takip ettiğimizde 4 kHz'de işitme eksikliği olduğunu görüyoruz. Silah atışlarında ortaya çıkan sesten, herhangi bir patlamadan, bir konserden ve statta izlenen bir maçtan veya uzun süre elektrikli süpürge sesinden sonra oluşan işitme kayıplarına karşın en az 2 gün sesten uzak kalmak gerekiyor. Aksi takdirde kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir" dedi.

Yüksek Ses Baş Dönemsine de Yol Açıyor
Yüksek sese maruz kalındığında kulak çınlaması, baş dönmesi gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini söyleyen Fatih Mutlu, "Yüksek sese maruz kaldığınız zaman vücutta sempatik sinir sistemi uyarılıyor. Bu sistem uyarıldığında vücuttaki damarlar kasılarak kohlea dediğimiz bölgeye giden kanın azalmasına sebep oluyor. Bunun akabinde içerdeki sıvı basıncının artması dengeyi sağlayan yarım daire kanallarına basınç yaparak baş dönmesine yol açabiliyor" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Mutlu, çok yüksek sesle müzik dinlemenin yaşlandıkça hücrelerde dejenerasyona bağlı olarak oluşan kayıpları daha erken yaşa çektiğini aktarırken, kulak sağlığını korumak için yüksek gürültüde çalışırken koruyucu kulaklık takılmasını ve kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlenilmemesini önerdi.

İsa Güner(BHİ)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, Yüksek Sesin Kulak Sağlığına Etkisiyle İlgili Konuştu