Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) 2016 yılı "Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" ile ilgili çağrı kapsamında hazırlanan "Kartepe Test ve Araştırma Merkezi'nin (KARTEAM) Oluşturulması" adlı proje, Kocaeli Üniversitesi'nin yürütücülüğünde ve Kocaeli Sanayi Odası'nın destekleriyle yapılacak. Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO'nun laboratuvarları kullanılarak oluşturulacak KARTEAM, özellikle Doğu Marmara bölgesindeki otomotiv yan sanayi, metal işleme ve kaynaklı imalat sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların malzeme muayene ve Ar-Ge alanlarında ortak kullanım merkezi olacak. Proje süresince ve sonrasında KARTEAM'in işleyişinde Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri bizzat görev alacaklar. Bu yönüyle KARTEAM'in üniversitemizin bölgemiz sanayicilerine hizmet noktasında çok önem verdiği üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlayacak örnek bir proje olması hedeflenmektedir.

Projenin hazırlık süresinde Kocaeli Sanayi Odasının (KSO) desteği ile bölgemiz sanayicilerinin hangi testlere ihtiyaç duyduğu kapsamlı bir şekilde analiz edildi. Proje kapsamında satın alınacak cihaz ve ekipmanlar bu ihtiyaç analizine uygun şekilde planlandı. KARTEAM bünyesinde bir adet hizmet ofisi ve 3 birim oluşturulacak. Bu birimlerde;
- Tahribatsız Muayene Birimi: Spektro analiz, Sıvı penetrant, manyetik parçacık, ultrasonik muayene, sertlik ölçme, , yüzey pürüzlülüğü ölçme v.b.
- Tahribatlı Muayene Birimi: Çekme-basma-yorulma testleri, çentik darbe, kırılma, mikro-makro yapı görüntüleme v.b.
- Numune Hazırlama Birimi: Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda standartlara uygun test numuneleri hazırlama testleri yapılabilecek ve hizmetler verilebilecektir.

Bunlara ilave olarak KARTEAM organizasyonunda yer alan Üniversitemizin alanlarında söz sahibi akademisyenlerin oluşturduğu Akademik Kurul ile; firmaların rekabet gücünü artırmak ve yenilikçi üretim yapmaya teşvik etmek için test sonuçlarının akademik olarak yorumlanması hizmeti ile yeni projelerde sorunsuz bir imalat süreci için imalat öncesi uygun malzeme ve üretim parametrelerinin belirlenmesi hizmeti (yöntem prototipleme) hizmetleri verilecektir.

KARTEAM hizmetleri ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ile standartlaştırılarak izlenebilirliği sağlanacaktır. Ayrıca proje süresi içerisinde TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyonu süreci başlatılarak devamında KARTEAM'in akredite bir laboratuvar olması belirlenen hedefler arasında yer almaktadır.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)'nın Mali Destek Programı çerçevesinde Kocaeli Üniversitesi'nin yürütücülüğünde ve Kocaeli Sanayi Odası'nın destekleriyle yapılacak olan Kartepe Test ve Araştırma Merkezi (KARTEAM)'in oluşturulması adlı projenin imza töreni bugün (04.10.2016) gerçekleştirildi.

Kocaeli Üniversitesi Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO'da yapılan imza törenine Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO Müdürü Prof. Dr. Engin Özdemir, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut ve akademisyenler yanı sıra Kocaeli Sanayi Odası ile Kartepe Belediyesi'nden temsilciler katıldı.

İmza töreninden önce yapılan konuşmalarda Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Üniversite-Sanayi-Kent işbirliğinde özellikle lokomotif rol oynayan MARKA'nın etkili görevlerinden bir tanesini bugün gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi. Kocaeli Üniversitesi'nin sanayide yüksek katkı değerli ürünlerin üretilmesinde, bu ürünlerin gelişmesinde ve gelişen ürünlerin test edilmesi noktasında önemli bir merkez haline geldiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Merkezin oluşturulmasında büyük bir emek var. Projeye katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bu merkezin kurulması ile birlikte hem kentin hem de sektörün ihtiyaç duyduğu konulara ışık tutulacaktır" ifadesinde bulundu.

Projenin amacından bahseden MARKA Genel Sekreteri Ayhan ise, "Temel amacımız sanayinin kalbi ve başkenti olan Kocaeli'deki sanayinin ortak ihtiyaçlarını karşılayacak atölyeler, laboratuvarları kurmak, sanayiciler ile işbirliği için de olmak, sanayi üretim girdi maliyetini düşürüp, yüksek katma değerli malzemelere doğru yönelmektir. Bu anlamda KARTEAM projesinin bölgeye, Kocaeli'ye ve Kartepe İlçesindeki sanayinin üretim altyapısına ciddi katkı sağlayacağını ümit ediyorum" dedi.

Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO Müdürü Prof. Dr. Özdemir, sanayinin test ihtiyaçlarını giderme noktasında Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO'da birkaç birim oluşturulacağını söyledi. Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte sanayicilerin ihtiyaçlarını belirlediklerini ve bu ihtiyaçlara yönelik bir cihaz-ekipman listesi oluşturduklarını aktaran Prof. Dr. Özdemir, "Proje kapsamında alınacak cihazlarla sanayinin kaynaklı imalat, otomotiv yan sanayi ve makina alanındaki test ihtiyaçlarının burada giderilmesini hedefliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından proje imza törenine geçildi. KARTEAM projesine üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, MARKA adına ise Genel Sekreter Mustafa Ayhan imza attı. İmza töreninin ardından ise Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve beraberindeki heyet, Uzunçiftlik Nuh Çimento MYO'nun mevcut laboratuvarlarını gezerek, merkezin kurulması ile birlikte yapılacak değişiklikler üzerine bilgi aldı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KARTEAM İmza Töreni Yapıldı