Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Duayen Gazeteci Berberakis: "Avrupa, Türkiye'ye Karşı Adil Değil"
Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında "Darbeler" temasıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen Kartepe Zirvesi, birbirinden önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Ana etkinliği "Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu: Küresel Etkiler, Medya ve Demokrasi" olan zirvede, dünyanın farklı bölgelerinden düşünür, akademisyen, medya mensubu ve siyasetçilerin katıldığı konferans ve paneller gerçekleştiriliyor.

Üniversiteler-yerel yönetimler- medya organları ortaklığında düzenlenen Kartepe Zirvesi, farklı kesimden çok sayıda kişiyi bir araya getirerek "Darbe" konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyor. Bu gibi organizasyonların özellikle üniversitelerin desteğiyle gerçekleştirilmesi bilimsel açından da farkındalık oluşturulmasına büyük katkı sağlıyor. Türkiye'yi yakından ilgilendiren toplumsal konulara her zaman duyarlı olan Kocaeli Üniversitesi, Kartepe Zirvesi'nin düzenlenmesinde de başı çekiyor.

"Zirve, Dünya Kamuoyu Açısından da Oldukça Önemli"
Zirve'de konuşmacı olarak yer alan duayen Gazeteci-Yazar Stelyo Berberakis zirve hakkında görüşlerini aktararak, "Bu gibi sempozyumlar 15 Temmuz darbe girişiminden önce de yapılmalıydı. Çünkü darbeler dünyanın çeşitli yerlerinde de yaşandığı için bizim de Türkiye olarak dünyada yaşanan darbe olaylarını yakından izlememiz ve kendi gardımızı almamız gerekirdi. Ama zararın neresinden dönersek kardır diye düşünüyorum. Kartepe Zirvesi, bu bağlamda yalnız Türk kamuoyu için değil dünya kamuoyu açısından da oldukça önemli bir konumda yer alıyor" dedi.

"15 Temmuz Avrupa'da Yaşansaydı Dünya'nın Yaklaşımı Farklı olurdu"
"Türkiye'de darbeye karşı verilen mücadele İtalya'da, Fransa'da, Yunanistan'da verilseydi bu mücadele onların kahramanlık destanı şeklinde dünya basınında yer bulurdu." diyerek 15 Temmuz darbe girişiminin dünya basınında bulduğu yankıları değerlendiren Berberakis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Söz konusu Türkiye olunca dünyanın yaklaşımı ne yazık ki çok farklı oluyor. Darbe girişiminin alışılageldiği gibi 03:00'da değil de 21:00'da başlaması yani ezberlerin bozulması darbe girişimine karşı Avrupalıların kafasında soru işareti oluşturdu. Avrupa, bu hain girişimi gerçekçi bulmadı ama aynı durum Avrupa'da yaşansaydı yaklaşımları çok farklı olurdu. Bu yönden bakıldığında Avrupa'nın Türkiye yaklaşımı adil değil" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, 3 farklı terör örgütüyle mücadele eden tek NATO ülkesi"
Türkiye'nin 3 farklı terör örgütüyle mücadele eden tek NATO ülkesi olduğuna dikkat çeken Berberakis, "PKK tüm Avrupa tarafından, DEAŞ ise dünya genelinde terör örgütü olarak kabul edildi. Ama buna rağmen zaman zaman insan hakları gündeme getirilerek PKK'nın faaliyetlerine göz yumuluyor. Kürt halkıyla PKK'yı ayrıştırmakta güçlük çeken ülkeler, PKK ancak İstanbul'un ortasında terör saldırısı gerçekleştirince onu terör örgütü olarak nitelendiriyor" diye konuştu.

Haber: Helin Kaya (BHİ)