Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kartepe Zirvesi "Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi paydaşlığında, Türkiye'yi ve dünyayı yakından ilgilendiren sosyal ve siyasal konuların ele alındığı Kartepe Zirvesi'nin açılışı bugün (26.10.2017) Kartepe Green Park Otel'de gerçekleştirildi.

Bu sene ilki gerçekleştirilen zirvenin açılışına, Kültür ve Turizm Bakanı ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Milletvekilleri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve il protokolünün yanı sıra Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda bilim insanı, entelektüel, siyasetçi ile medya mensubu katıldı.

Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gelişen Kartepe Zirvesi, İstanbul, Sakarya, Yıldırım Beyazıt ve Uluslararası Saraybosna Üniversiteleri ile Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün paydaşlığında ve TRT World ile Anadolu Ajansı'nın medya, Türk Hava Yolları'nın ulaşım destekleri ile gerçekleştiriliyor. Zirvenin ilk sempozyumu "Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu: Küresel Etkiler, Medya ve Demokrasi" adını taşıyor.

"Hiçbir Darbe Dış Güçlerin Desteği Olmadan Gerçekleşmez"
Darbeler tarihiyle ilgili belgesel gösteriminin ardından zirvenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu zirveye ruh veren herkese teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine başladı. Kurtulmuş, "İnsanlık tarihi boyunca verilen demokrasi mücadelesi sadece çıktığı ülkeyi değil bütün insanlığı kapsamıştır. Demokrasi ve ekonomi arasında yakın ilişki bulunduğu için Türkiye'nin ilerlemesini istemeyenler darbe yollarını açmaya çalışıyorlar. Devlet, halka hizmet mekanizmasıdır, şu ya da bu kişinin eline geçecek bir kurum olamaz"

"Türkiye'nin önündeki temel mesele demokrasiyi baskın hale getirerek darbe zihniyetiyle mücadele etmektir. 15 Temmuz hain darbe girişimi devlet-millet kaynaşmasının en büyük örneğidir. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir darbe dış güçlerin etkisi olmadan gerçekleşmez. Hangi siyasi görüşe sahip olursak olalım milli bağımsızlığımızı önemseyerek dış güçlerin ülkemize müdahale etmesine izin vermemeliyiz. Bizim şimdiki hedefimiz FETÖ'den hesap sormak ve Türkiye demokrasisini partilerden uzak bir şekilde güçlenmiş bir yapıya ulaştırmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Kartepe Zirvesi'nin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

FETÖ Çözüldüğünde Tüm Örgütlerin Maskeleri Düşecek
Zirvenin darbelere bilinç oluşturma konusunda örnek teşkil edeceğini söyleyen Vali Aksoy, "Türkiye, darbe teşebbüsleri konusunda acı deneyimler yaşayan ülkelerden birisidir. Türkiye'nin ilerleyişini durdurmak için terörle halledemedikleri konuları darbelerle halletmeye çalışıyorlar. Ama Türk Milleti 15 Temmuz gecesi Demokrasi Nöbeti tutarak egemenliğin kendisine ait olduğunu göstermiştir. Bizler de bu zirveden edinilen deneyimlerle birlikte demokrasinin ülkeler için vazgeçilmez bir bütün olduğunu tüm dünyanın görmesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Böylesi önemli bir zirveye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Karaosmanoğlu ise "Kocaeli, Doğu ile Batı'nın kesişme noktasında yer alıyor. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'ya ev sahipliği yapan ilimiz şimdi de bilim, teknoloji ve sanayi birikimiyle birleştirici bir güce sahip. Bu bağlamda düzenlediğimiz Kartepe Zirvesi, eskimiş dünya düzenin ayaklarımıza bağladığı zincirleri kırma noktasında önemli bir konumdadır"

"15 Temmuz'da milletin yazdığı destan kötülüklerle karşı karşıya kalan tünelin ucundaki insanlığa ışık oldu. Bu nedenle Kartepe Zirvesi'nin ilk sempozyumunu darbelere ayırdık. 15 Temmuz'da milletimizin sergilediği direniş toplum iradelerinin korunmasına ilham kaynağı olmuştur. FETÖ de çözüldüğünde bu tür örgütlerin maskeleri düşecek ve darbe yapma düşüncesine bile cesaret edemeyecekler. Darbeye karşı demokrasiyi, savaşa karşı barışı, ırkçılığa karşı kardeşliği bu yıl ve her yıl tekrarlamaya çalışacağız" dedi.

"Türkiye Aynı Anda 3 Terör Örgütüyle Mücadele Eden Tek NATO Ülkesi"
Açılış konuşmalarının ardından İbrahim Kalın "15 Temmuz: Darbe, Demokrasi ve Uluslararası Sistem" başlıklı konferans verdi. İbrahim Kalın, "Kartepe Zirvesi'nin 20 yıl sonra adını dünyaya duyuracak düzeyde bir zirve haline gelmesini arzu ediyoruz. Türkiye çok sayıda darbe gördü ama 15 Temmuz darbe girişimi millet-devlet ilişkisi bağlamında farklı bir yere sahip. Millet, iradesine sahip çıkarken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 yıllık liderliği boyunca aşıladığı özgüveni de kullandı. Eğer milletimiz bu özgüvene sahip olmasaydı bugün önümüzdeki 5 yılı bile planlayamazdık. Türkiye Cumhuriyeti aynı anda 3 terör örgütüyle mücadele eden tek NATO ülkesidir. Fakat Batılı ülkeler Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadelede yeteri kadar destek olmadığı gibi terörü kendilerine zarar verdiği sürece terör olarak görüyorlar" diyerek batılı ülkeleri eleştirdi.

"Avrupa Birliği Felsefesi ve Demokrasinin Darbelere Karşı Korunma Refleksleri" başlığı altında konferans veren AB Genişlemeden Sorumlu Eski Komiseri Gunter Verheugen ise, "Türkiye, yıllarca diktatörlükle anıldı. Ancak Türkiye tamamen demokrasiyle yönetiliyor. Demokrasiye darbe yapmaya çalışmak büyük bir suçtur. Terör olayları nerede olursa olsun ciğerimiz yanıyor. Fakat Avrupa'daki bazı ülkeler konu Türkiye olunca bu konuda birlik ve beraberliğe yeteri kadar önem vermiyor. Türk milletinin iradesine sahip çıktığı bu darbe girişimi ülkede 249 cana mal olurken Avrupalı devletler ne yazık ki bu duruma sessiz kalmayı tercih etti."

'Kartepe Zirvesi Bir Marka Olacak'
Kartepe Zirvesi'nin ilk oturumu TBMM Eski Başkanı, Ak Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. "Demokrasi, Parlamento ve Darbeler" başlıklı oturumda Şahin, Kartepe Zirvesiyle, Kocaeli ve Türkiye'ye önemli bir marka kazandırılacağını belirterek, "3 gün boyunca yapılacak oturumlarda demokrasi, darbe, darbelere yol açan bir takım sorunlar ve darbeler olmaması için ne gibi tedbirler alınması gerektiği uzmanlar tarafından tartışılacak" dedi. Oturumda KKTC III. Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Bosna-Hersek Federasyonu Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Edin Music ve Hollanda Türkevi Araştırma Merkezi Başkanı Veyis Güngör davetli konuşmacı olarak yer aldı.

Zirve'ye Üst Düzey Katılım
26 ülkeden 187 bilim ve düşünce insanının katıldığı zirvede 2 konferans, 8 özel oturum; 26 bilimsel oturum gerçekleşecek. Zirve sonunda Kartepe Zirvesi 2017 Deklarasyonu yayımlanacak. Sempozyumda, Dünyada yaşanan darbeler ve 15 Temmuz'un küresel etkileri bilimsel yöntemlerle analiz edilecek. Darbelerin önü, arkası, ekonomisi, sosyolojisi, FETÖ gibi din ve duygu istismarına dayanan yapılar deşifre edilecek.

Kartepe Zirvesi'ne medya, siyaset ve akademik çevrelerden 187 konuşmacı katılıyor. Konuşmacılar arasında; İbrahim Kalın, Günter Verhaugen, Wadah Khanfar, Mohsin Majid Mughal, Stelyo Berberakıs, Abdallah Zakaria, Mehmet Ali Şahin, Ali Saydam, Hande Fırat, Oğuz Haksever, Fatih Er, Muhammed El Adil, Prof. Dr. Saida Latmanı, Nevzat Çiçek, Nedim Şener, Okan Müderrisoğlu, Nudzejma Obralic, Prof. Dr. Kemal İnat, Prof. Dr. Şu?kru? Karatepe, Prof. Dr. Nilu?fer Narlı, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Davut Dursun, Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Haşim Ahmet Nghaumesh, Prof. Dr. Didi Saleck gibi dikkat çeken isimler bulunuyor.

Haber: Helin Kaya- İsa Güner (BHİ)