Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi paydaşlığında, Türkiye'yi ve dünyayı yakından ilgilendiren sosyal ve siyasal konuların ele alındığı Kartepe Zirvesi'nin açılışı bugün (26.10.2018) Kartepe Green Park Otel'de gerçekleştirildi. Zirve’nin bu yılki konusu “Göç, Mültecilik ve İnsanlık”.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen zirvenin açılışına,Dışişleri Bakanı ve Zirve 2018 Onursal Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Milletvekilleri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, dekanlar ve il protokolünün yanı sıra Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda akademisyen, bilim insanı, entelektüel, siyasetçi ile medya mensubu katıldı.

Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde; üniversite, sivil toplum kuruluşu, uluslararası kurum ve kuruluşlardan 22 paydaşın ortaklığında gerçekleştirilen Kartepe Zirvesi'nde bu yıl 31 ülke, 184 kurum temsil ediliyor. Zirvede; yurt içinden 62, yurt dışından 31 üniversiteden akademisyen görüş ve düşüncelerini dünya kamuoyu ile paylaşacak.

Dünyanın Gözü Bu Zirve’de
Zirvenin açılış konuşmasını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu gerçekleştirdi. “Türkiye’nin sanayi başkentine, göçlerle kurulan şehrimize, şehrimizin zirvesine, Kartepe Zirvesi’ne hoş geldiniz.” diyerek sözlerine başlayan Karaosmanoğlu, bir insanlık meselesi haline gelen ‘Göç ve Mültecilik’ kavramlarına dair görüş aktardı. Karaosmanoğlu, “Zirvemizin bu yılki teması; Göç, Mültecilik ve İnsanlık. Bu konu hakkında dünya genelinde yüzlerce kurum, binlerce toplantı yaptı. Biz de yine bu konuyu tercih ettik. Çünkü bu yangın hala devam ediyor. Biz de bu yangını söndürme seferberliğine katkı sağlamak istedik. Amacımız; Aylan bebeklerin, Ümranların hayatta kalması için elimizden gelen gayreti göstermek. İnsanlar, ağaçlar gibidir. İnsan, yaşadığı yere kök salar ve ömrü boyunca kök saldığı bu topraklardan beslenir. Göç ise, kök saldığı topraktan beslenen insanların bu topraklardan sökülmesi ve bilmediği bir toprakta var olma çabasıdır. Kartepe Zirvesi’nde bu sorunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Bu insanlık meselesini kendine mesele edinmiş siyasilerin, bilim insanlarının, araştırmacıların, entelektüellerin teşhis ve çözüm önerilerini bu zirvede dinleyeceğiz. Teşrifleriniz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

“Göçün İnsani Boyutuna Dikkat Çekilmeli”
Zirvenin selamlama konuşmasını ise Dışişleri Bakanı ve Zirve 2018 Onursal Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu gerçekleştirdi. Kartepe Zirvesi’nin açılışında konuşma yapmaktan büyük bir onur duyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Bugün gördüğüm atmosferden bu zirvenin önümüzdeki yıllarda da geleneksel hale geleceğinin sonucunu çıkardım.” dedi. Ülke olarak göç konusunda ciddi anlamda sınamalarla karşı karşıya olduğumuzu dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Göç, tek bir ülkenin ya da örgütün çözebileceği bir sorun değildir. Günümüzde II. Dünya Savaşı döneminden bile daha fazla sayıda insan evini terk etmek zorunda kaldı. Bu sorunu çözebilmek için hangi pencereden baktığımızı değerlendirmek lazım. Bu soruna sadece güvenlik meselesi olarak bakarsak insani değerlerimizi kaybetmiş oluruz. Evet, güvenlik gerekli ama insani boyuttan bakmayı da öğrenmemiz lazım. Ancak o zaman düzensiz göçle mücadele edebiliriz”

“Türkiye, Göçü Engellemeyi Değil Yönetmeyi Seçti”
Zirve’nin selamlama konuşmalarına “Dünyanın en önemli meselelerinden biri olan ‘Göç ve Mültecilik’ meselesini bu zirvede masaya yatıran ve sadece bulunduğumuz coğrafyaya değil, tüm dünyaya seslenen Kocaeli Valiliği’ne, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne, Milletvekillerine, Kocaeli Üniversitesi’ne, göç yönetiminde sahada faaliyet yapan akademik dünyanın çok kıymetli temsilcilerine teşekkür ediyorum.” diyerek başlayan T.C. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, konuşmasının devamında göçün tarihsel süreci hakkında görüşlerini aktardı. Soylu, “Bizler Anadolu’daki bin yıllık varlığımız süresince daima iddialı bir millet olduk. Bu, hayatta kalmak yönündeki bir iddiaydı, dünyaya adaleti ve merhameti yaymakla ilgili bir iddiaydı. Göç, bizim için yeni bir olgu değil. Tarihimiz bu noktada sayısız örneklerle dolu. Tarih boyunca topraklarımızda yaşanan göç dalgalanmalarını vicdan ve merhamet çerçevesinde yönettik. Bugün sadece göçü değil, günün tarih vefasını da yönetiyoruz. Türkiye bu noktada göçü engellemeyi değil, yönetmeyi tercih etmektedir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Selamlama konuşmalarında söz alan Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreou, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Dimitris Vitsas ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise göçün uluslararası boyutu hakkında görüşlerini aktardı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KARTEPE ZİRVESİ “GÖÇ, MÜLTECİLİK VE İNSANLIK”
26 Ekim 2018
Açılış konuşmalarının ardından ödül töreni gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano’ya hediye takdiminde bulundu.

Ödül töreninin ardından zirve, açılış özel oturumu ile devam etti. Moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlter Turan’ın yaptığı oturumda, T. C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği – UNHCR Katharina Lumpp, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreou ve

Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Dimitris Vitsas davetli konuşmacı olarak yer aldı.

Kartepe Zirvesi 2018 programı Göç ve Mültecilik ekseninde şekillenecek ve her biri konuyu farklı bir boyuttan derinlemesine ele alacak olan 2 konferans, 2 açılış panel toplantısı, 2 çalıştay, 22 panel, 11 akademik oturum ve etkinliklerden oluşacak. “Göç ve Mültecilik” kavramlarının Türkiye ve Dünya açısından çok yönlü bir perspektifle değerlendirileceği Kartepe Zirvesi 2018’de elde edilen sonuçlar; bir önceki yılda olduğu gibi bildirgeye dönüştürülerek başta Birleşmiş Milletler olmak üzere dünyadaki pek çok politika yapıcı ve karar alıcı kurumla resmi olarak paylaşılacak.

Çok Önemli İsimler Zirvede
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Onur Kurulu Başkanlığını yaptığı zirvede Türkiye'den ve dünyadan çok önemli isimler yer alıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, Avrupa Birliği Komisyon Üyesi Dimitris Avramapoulos, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Gaziantep Belediyesi ve UCLG- MEWA Dönem Başkanı Fatma Şahin, Prof. Dr. Kamil Aydın, Mete Çubukçu , Muharrem Sarıkaya, Coşkun Aral , Deniz Kilislioğlu, Güven İslamoğlu, İhsan Aktaş, Nuh Albayrak, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Nedim Şener, Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Prof. Dr. Jeffrey Cohen, Prof. Dr. Murat Erdoğan, Prof. Dr. İlter Turan, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık'ın da aralarında bulunduğu 336 çok değerli isim Kartepe Zirvesi'nde ana konuşmacı olarak yer alacaklar.