Güne Bakış'ta "Kocaeli'nin Tarihi" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve İsa Güner'in sunduğu Güne Bakış programına bugün Tarihçi Yazar Volkan Şenel konuk oldu.
Volkan Şenel, konuşmasına Kocaeli'nin tarihi ile ilgili bilgi vererek başladı. Şenel, "Kocaeli oldukça köklü bir tarihe sahip olan bir bölge. Bölgenin jeopolitik ve stratejik konumundan dolayı antik dönemden beri bu bölgeyi birçok antik medeniyetin yurt edindiğini ve çeşitli eserler bıraktığını görüyoruz. Bu yüzden Kocaeli bölgesinin bulunduğu alanın çok eski ve çok köklü bir tarihe sahip olduğunu kısaca söyleyebiliriz" dedi.
"İzmit Tarihi Açıdan Çok Zengin Bir Kent"
Şenel, konuşmasının devamında Kocaeli'de ki medeniyetlerden bahsetti. Volkan Şenel, "Tarihsel geçmişe baktığımız zaman zaten iki isim ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi Roma biri de Osmanlı. Özellikle Roma döneminde şehirde yapılan çok önemli yapılar var. Mesela kale. Ayrıca şehrin şuan Seka alanı üzerinde o dönemde bulunan yapılar, şehrin içerisinde bulunan tiyatrolar veya farklı agoralar ve bu tarz yapıların genellikle roma döneminde yapıldığını görüyoruz. 1337'den sonra, yani Osmanlı döneminde de yine şehirde birçok cami, medrese, tekke, zaviye ve çok farklı dini ve sosyal içerikli yapılarında inşa edildiğini görüyoruz. Bu tarihsel kültürel miras Cumhuriyet döneminde de artarak devam ediyor " şeklinde konuştu.
Volkan Şenel, İzmit'in fethedilmesi olayını anlatarak, "Bizans kaynaklarındaki fetih dönemi ile Osmanlı dönemi kroniklerinde bu fetih tarihi biraz daha farklı. Ama birçok tarihçi özellikle bizim de kıymetli hocamız rahmetli Halil İnalcık Bey bu tarihin 1337 tarihi olduğuna dikkat çekiyor ve birçok tarihçi de bu noktada hem fikir. Yani 14. Yüzyıl da Osmanlı Sultanı Orhan Gazi döneminde ve özellikle de yine Oğlu Gazi Süleyman Paşa'nın da üstün gayretleriyle ve arkadaşlarının da gayretleriyle İzmit'in (Nikomedia) fethedildiğini ve artık Osmanlı toprağı kesin olarak olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
İzmit'in fethedilmesi ile birlikte Türklerin şehirde bıraktığı eserlere değinen Şenel, "Bölge Osmanlı toprağı olunca yeni bir kültür, yeni bir yaşam, yeni inançlar bu noktada devreye giriyor. Fetih sonrası birçok kilisenin camiye çevrildiğini, yeni dini yapılar yapıldığını, çeşitli hamamlar yapılmış olduğunu görüyoruz. Mesela, İzmit'in tarihi mahallelerinden bir tanesi olan Akçakoca Mahallesi'ne gidip orada Gazi Süleyman Paşa Hamamı'nı ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum. Erken Osmanlı Dönemi hamamlarından biri olan neredeyse 500 yıllık bir hamam. Bu ve buna benzer birçok hamamın, tekkenin, zaviyenin, caminin, eğitim yapısının yapılmış olduğunu görüyoruz" dedi.
Volkan Şenel, konuşmasının devamında Osmanlı dönemindeki İzmit Körfezinin durumundan bahsetti. Şenel, "Bir projemiz var 'Kocaeli'nin Bilinmeyen Tarihi' adında. Bu çalışmanın içerisinde bilinenlerin dışında daha çok bilinmeyenlerden konular seçtik. Bunlardan bir tanesi, Orhan Gazi ve Nilüfer Hatunun bir oğulları var Şehzade Halil Bey. Mesela Şehzade Halil'in İzmit körfezinde gezinirken 10 yaşlarında takriben. Foçalı korsanlar tarafından kaçırılması hadisesine bakın buradan belki bir dizi, film, belgesel ortaya çıkabilecek konular var" ifadelerini kullandı.
Tarihçi Yazar Volkan Şenel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kocaeli ziyaretleri ile ilgili özel bir çalışma alanlarının bulunduğunu ifade ederek Atatürk'ün Kocaeli'nin Derince ilçesine birçok kez ziyaretlerde bulunmuş olduğunu sözlerine ekledi.
Haber: Senanur TÜRKÜCÜ (Radyo K.İ.), Fotoğraf: Çağdaş DANDAN(Radyo K.İ.)