Aşırı terleme, regl düzensizliği, çarpıntı, sıcak basması ya da üşüme… 45-50 yaş aralığındaki kadınların yakındığı tüm bu şikayetler, menopozun belirtileri arasında yer alıyor. Peki menopoz nedir? Bu süreç kadınlar arasında neden erken yaşanıyor? Nasıl önlem alınmalı?

Menopoz dönemi kadın hayatının önemli dönemeçleri arasında yer alıyor. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanın tek yolu bilinçli davranmaktan geçiyor. Günümüzde menopoza girme yaşı ABD'de ortalama 52, Avrupa'da 50 iken, ülkemizde ise kadınlar 45-47 yaşları arasında menopoza giriyor. Regl döngüsünün 40 yaşından önce kalıcı olarak kesilmesi durumu olan erken menopoz ise kadınlarda telaşa neden oluyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özge Senem Yücel Çiçek, erken menopozun sebepleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Yumurta Dondurma Yöntemi İle Çocuk Sahibi Olunabilir"
Erken menopozun en sık belirtilerinin sıcak basması ve adet düzensizliği olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Çiçek, "Zaten bu hastalar adet düzensizliği şikâyeti ile doktora başvuruyorlar ve yapılan değerlendirmeler, testler sonucu erken menopoz tanısını koyuyoruz. Adet düzensizliği, aralıklı olarak adet görme süresinin 20-25 günden 35-40 güne kadar çıkmasıdır. Ayrıca erken menopoz rahatsızlığında özellikle genetik bir yatkınlık da olabiliyor." dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Genetik Yatkınlık Erken Menopoza Sebep Olabilir"
22 Ekim 2018
Erken menopoz şüphesi olan hastaların yumurta dondurma yöntemi sayesinde ileride çocuk sahibi olabileceklerini aktaran Çiçek, "Başlangıçta hastaların yumurta sayısı yeterli olsa bile ilerleyen yıllarda yumurta sayısında azalma olabiliyor. Bu durumda hastalarımıza önerilerde bulunuyoruz. Hastamız, çocuk sahibi olmak istiyorsa yumurtalıklarındaki yumurtaları geliştirip, donduruyoruz. Erken menopoza girdikleri takdirde, tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmalarını sağlayabiliyoruz." ifadesinde bulundu.

"Hastalar Tedavilerini Aksatmamalı"
Erken menopozun sadece üremeyi değil sağlığı da etkileyen bir durum olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Çiçek, "Yaşam kalitemizi de olumsuz etkileyen bu rahatsızlık kadınlarda ciltte yaşlanma, kuruluk gibi şikâyetlere neden olabiliyor ama biz bunu dışarıdan hormon tedavisi vererek durdurabiliyoruz. Eğer bir kadının adet düzensizliği varsa, ailesinde erken menopoz tanısı koyulan bireyler bulunuyorsa, mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Hastalar, özellikle doktorların tavsiye ettikleri hormon tedavilerini kontrollü bir şekilde yaptırmaları gerekiyor. Bu durum tedavi açısından çok önemlidir. "diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Simge Karataş (Radyo K.İ.)