Yeni doğan bebeklerde sağlıklı bir bünyenin temelleri ilk bir yılda atılıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını ve doğru bilinen yanlışları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper açıkladı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper, bebeklerin dilinden anlamanın kolay bir iş olmadığını ve bu yüzden bebeğin beslenmesinden tutun da kaka rengine kadar dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Anne sütünün önemine değinen Prof. Dr. Sarper, "Anne sütüne önem vermemizin sebebi, içeriğindeki proteinin ve tuzların bebeğin mide ve böbreklerini yormadan sindirim-boşaltım sistemine uğramasıdır. Vücuda kolaylık sağlayan bu besin, bebeği obezite ve bağışıklık sistemi hastalıklarından korur. Anne sütü yanında takviye edilmek istenilen ve halk tarafından masum görünen inek sütü ise proteinleri ve içerdiği vitamin oranı bakımından bebeğe ağır gelebilir ve iç organlarını yorabilir. Bu sebeple inek sütünü önermiyoruz." dedi.
Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
19 Ekim 2018
Ek Gıdaya Dikkat!
Eczanelerde satılan mamaların bebeklerde alerji oluşumuna sebep olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Sarper, "Anneler kimi zaman bebeklerinin anne sütü ile doymadığını düşünerek ek gıda takviyesine başlıyorlar. Ancak eczanelerden aldığımız bu bebek mamaları da içinde bulundurduğu inek sütü proteini sebebiyle bebeğe zarar verebiliyor. Örneğin bebek ishal olabiliyor ya da dışkısı kanlı gelebiliyor. Bu nedenle biz her zaman anne sütünü öneriyoruz." ifadesinde bulundu.
İlk 6 Ay Sonrası Ek Gıdaya Başlanmalı
Annelere tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Nazan Sarper, ilk 6 ayın sonunda bebeklere verilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı:
"Bebeklerine ek gıda vermek isteyen anneler ilk 6 ayın sonunda yoğurt, sebze çorbaları, havuç ve patates gibi gıdaları koyulaştırıp bebeğe verebilirler. Anneler bu noktada yeniliğe açık olmalı. Örneğin bebeğe bir hafta elma verdiysek, diğer hafta mandalina vermeliyiz. Bu sayede bebeğin alerji kontrolünü de sağlamış oluruz. İlk 8 aydan sonra ise çocuğa balık, tavuk, kırmızı et de verilebilir. Anneler bu gibi noktalara dikkat ederek bebeklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayabilirler."
Haber: Şengül Hökelek (Radyo K.İ.)