Güne Bakış'ta "Işıkla Boyama Tekniği" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Fotoğraf Sanatçısı Hüsna Altın konuk oldu.
Konuşmasına özgeçmişini anlatarak başlayan Altın, "2002 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nden mezun oldum. Mezun olduktan hemen sonra eğitim sektöründe çalışmaya başladım. 2006 yılında Kocaeli'de Kocaeli Fotoğraf Sanatı Merkezi'ni kurdum ve 10 yıl boyunca eğitimler, sergiler ve sanatsal faaliyetlerde bulundum. Ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yaptım. Şuan ise Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım ve Reklamcılık Bölümü'nde yüksek lisansa devam ediyorum" dedi.
"Işıkla Boyama Tekniği Fotoğraf Sanatında Deneysel Tekniklerden Biri"
Işıkla boyama tekniği hakkında bilgiler veren Hüsna Altın, "Işıkla boyama tekniği fotoğraf sanatında deneysel tekniklerden biri. Makinemizin uzun pozlama özelliğini kullanarak karanlık bir ortamda pozlama sırasında lokal bir ışık kaynağı ile ışık izi oluşturularak yapılan çalışmalardır. Işığın bıraktığı izlere ışıkla boyama diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Işıkla boyama tekniği ile 1999 senesinde tanıştığını ifade eden Altın, bu teknikle kendini daha iyi ifade edebileceğini düşündüğünü ve bu bağlamda ışıkla boyama tekniği hakkında kapsamlı araştırmalar yaptığını kaydetti. Hüsna Altın, resmin eğitim hayatında büyük bir yeri olduğunu ve resme benzeyen ışıkla boyama tekniğinin bu nedenle kendisine daha yakın geldiğini söyledi.
Hüsna Altın, Türkiye'de dijital uygulamaların gelişmesinin ve sosyal medya sitelerinin artmasının ışıklı boyama tekniğinin gelişimini olumsuz etkilediğini kaydederken bu nedenlerden dolayı Dünya'da ve Türkiye'de bu teknikte ön plana çıkıp, isim yapan birilerinin olmadığını aktardı.
Hüsna Altın çalışmalarını nasıl yaptığından bahsetti. Altın, "Sanat görüşümü ve fikirlerimi en iyi şekilde anlatmam açısından bu tekniği çok faydalı görüyorum. Teknik, fotoğraf sanatı ile ilgilenen herkes tarafından bilinmektedir. Bu tekniği kendimce farklı bir kullanımla işlediğim için çalışmalarımı diğer çalışmalardan ayıran farklı bir boyuta taşımıştır. Konularımı tasarlarken genellikle yapmayı planladığım resimlerden yola çıkarım. Tasarlamış olduğum konunun önce çizimini yapar, ışık ve gölgelendirmelerini detaylandırır kullanacağım renk ve malzemeleri bunlardan yola çıkarak oluştururum'' ifadelerini kullandı.
Hüsna Altın, ışıkla boyama tekniğinde kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi verdi. Hüsna Altın, "Bu çalışma için öncelikle ışıksız veya ışığın kontrol altına alınabileceği bir mekan gerekmektedir. Kullanılan malzemelerin en başında fotoğraf makinesi gerekmektedir. Daha sonrasında tripot, çeşitli ışık kaynakları, flashlar, renkli jelatin, renkli filtreler ve deklanşör bir de kompozisyonu oluşturacak model ve objeler bizim olmazsa olmazlarımızdır diyebilirim. Bazı ekipmanların eksikliği bu tekniği uygulayamamamıza ya da eksik uygulamamıza neden olur" dedi.
Fotoğraf Sanatçısı Hüsna Altın bu tekniği kullanarak fotoğraf dünyasında bir yer edinmek isteyen kişilerin kendilerine ait bir tarz oluşturarak daha çok başarılı olabileceklerini sözlerine ekledi.
Haber: Yiğit KÖSEOĞLU - Esat ÖZTÜRK ( Radyo K.İ.) Fotoğraf: İsa GÜNER ( Radyo K.İ.)