Meme kanseri, kadınlarda görülen diğer tüm kanser tipleri arasında %30'luk bir değer ile en yüksek orana sahiptir. Bunun yanı sıra meme kanseri, tedavi oranlarında da artış gösteren bir kanser türüdür. Tedavi ile ilgili en önemli nokta ise erken teşhisdir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda dün (15.10.2018) Farkındayım, Korkmuyorum adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk yer alırken akademisyen, sağlık çalışanları, Grup Triküspit ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Grup Triküspit'in mini konseri ile başlayan etkinlikte, Mağusa Limanı, Belalım, Divane Aşık Gibi, Sigaramın Dumanına Sarsam, Sensizim Yar, Hey Gidi Koca Dünya, Nar Tanesi ve Bahçe Duvarı türküleri seslendirildi.

Kadının Değil, İnsanlığın Hastalığı
Konuşmalarına meme kanserinin tanımı ile Başhekim Prof. Dr. Cantürk, meme kanserinin sadece kadınlarda görülmediğini, erkeklerde de rastlanabileceğine dikkat çekti. Cantürk, "Normal hücrelerin, anormal bir rakamla çoğalıp kendilerini yenileyememeleri sonucu hastalık belirtileri ortaya çıkar. Kalıtsal olmamasına rağmen aile fertlerinde kanser hastalığı geçiren bireylerin, diğer bireylere oranla risk taşıma olasılığı daha yüksektir. Meme kanserinin kadınlarda görülme oranının fazla olması sebebi, hücre dışında salgılanan östrojen hormonunun yoğunluğudur. Östrojen hormonu sadece kadınlarda salgılansa da erkeklerin de meme kanseri olma riski vardır." diye konuştu

Ülkemizde Genç Yaşlarda da Meme Kanseri Görülmekte
Türkiye'de olduğu gibi dünyada da sıklıkla meme kanserine rastlanıldığını ifade eden Cantürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanda orta ve ileri yaşlarda meme kanseri daha sık görülürken, ülkemizde genç yaşlarda görülme oranı da fazladır. Bu durumun bize hem artısı hem de eksisi vardır. Genç yaştaki hasta bireyin hücreleri de genç olduğu için tedaviye olumlu yanıt verme oranı yüksektir. Fakat genç yaştaki bireyler, hastalığı kabul etmekte zorlanarak psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir."

Başhekim Prof. Dr. Cantürk, kanser hastası olan bireylerin, Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi (Ketem), Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı diğer kurumlardan destek alması gerektiğini vurguladı. Cantürk, memedeki şekil değişikliği, memeden gelen kanlı sıvı, koltuk altında beliren lif bezlerindeki kistler gibi durumları yaşayan kişilerin bir hekime başvurması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haber: Şengül Hökelek (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'de Meme Kanseri Farkındalığı
17 Ekim 2018