Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) tarafından 21'incisi düzenlenen "Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Kursu: Temel Teknikler ve Moleküler Biyoloji Uygulamaları" bugün (17.10.2016) başladı.
Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan açılış törenine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, KÖGEM Müdürü Doç. Dr. Yusufhan Yazır, DETAB Müdürü Prof. Dr. Tijen Utkan, akademisyenler ve kursiyerler katıldı.
Kurs açılış konuşmalarında, bilinmeyenlerle dolu bir dünyada, bilgilerin ortaya çıkarılması adına Kök Hücre ve Doku Mühendisliği'nin oldukça öneme sahip olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, "KÖGEM, hem üniversitemize hem de ülkemize bu anlamda oldukça fayda sağlayan öncü bir merkez. Merkezin yürüttüğü, kurslar, projeler, araştırmalar üniversitemize değer katıyor. Emeği bulunanlara teşekkür ediyorum" dedi. Kursun çıkış noktasına değinen KÖGEM Müdürü Doç. Dr. Yusufhan Yazır ise, "Hem öğrencilerimize, hem de tüm ülkemizdeki Kök Hücre alanında bilim insanlarına bilgi vermek, materyal göstermek adına böyle bir kurs düzenleme ihtiyacı hissettik, 21'incisini düzenlediğimiz bu kursta da derin bilgi birikimini sizlere aktarmak istiyoruz. Kök Hücre alanında Türkiye'nin önde gelen ülkelerden birisi olmasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.
İnsan ve sıçan kaynaklı iki farklı dokudan (adipoz doku, Wharton jeli ve/veya kemik iliği), farklı yöntemlerle mezenkimal kök hücre izolasyonu, kök hücre kültür yöntemleri, dondurma-çözme (vitrifikasyon), in-vitro farklılaştırma, kök hücre çoğalma indeksi ve yaşlanma, flow sitometri ilkeleri ve kök hücre karakterizasyonunda flow sitometri uygulamaları, temel moleküler biyoloji teknikleri (RNA/protein izolasyonu, cDNA sentezi, PCR, Western Blotlama tekniği, kök hücreye gen aktarımı) ve üç boyutlu yapı iskelesine hücre ekimi gibi doku mühendisliği tekniklerini kapsayan kurs 17-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Kurs sonunda ise katılımcılara sertifika verilecek.