Türkiye de her gün 7 milyon ekmek çöpe atılıyor. Tarladan sofraya gelene kadarki gıda israfı gelişmiş ülkelerde yüzde 40'ı ülkemizde ise yüzde 30'u buluyor. Ülkemizde üretilen meyve sebzenin bile yüzde 40'ı israf ediliyor.
Dünyada meydana gelen gıda israfının asıl nedenin gıdaların dengesiz bir şekilde dağıtılması olduğunu belirten Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslami Bilimleri Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan, "Bir tarafta açlıktan ölen diğer tarafta obezite sorunu yaşayan insanlar var. Yapılan bazı araştırmalara göre israf edilen gıdaların yaklaşık yüzde 25'iyle dünyadaki tüm açlar doyuyor. Sadece bu sayı bile gıda israfının ne boyutta olduğunu gösteriyor" dedi.
"İsraf Haramdır" Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan, israfın haram olduğunu ve insanların israftan uzak durması gerektiğinin altını çizdi. Ayhan, "Türkiye de günde yaklaşık 7 milyon ekmek çöpe atılıyor, bunun maliyeti 1,5 milyar liradan fazla. Yüce Allah Kuran-ı Kerim'de israf edenleri sevmediğini belirtmiştir. Biz Müslüman bir toplum olarak israftan uzak durmalıyız. Örneğin; bir ekmeği israf ettiğimizde, o ekmeğin yapılmasındaki tüm emekleri de heba etmiş oluyoruz. Bugün yanı başımızdaki Suriye ve Irak'ta savaş nedeniyle açlık çekenler var. Dolayısıyla bizim israftan muhakkak kaçınmamız lazım" şeklinde konuştu.
Gereğinden Fazla Yemek Doğru Değil İslam dinine göre bir insanın sıhhatini korumasının vacip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan, tıka basa yemek yemenin doğru olmadığını belirtti. Ayhan, "Mesela açık büfe bir restorana gittiysek tıka basa yememiz gerekmez. Peygamber Efendimiz (sav) 'Midenizi tıka basa doldurmayın. İlla çok yiyecekseniz midenizin 1/3'ünü suya, 1/3'ünü yemeğe 1/3'ünüde havaya ayırın' diye buyurmuştur. Bugün de sağlık uzmanları çok yemenin insan üzerindeki olumsuz etkilerini kanıtlamış durumda. İsraf ederek aslında milli servetimizi yok ediyoruz. Bunun da farkında olmalıyız" dedi.
Devlet ve Millet İsrafa Karşı El Ele Vermeli Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan, gıda israfının önlenmesi için insanların bilinçlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek,"İsrafa karşı bilinçlendirme ilk olarak aileden başlar. Kişi çocuk yaştan itibaren israf etmemeyi öğrenmelidir. Okula başladığından itibaren bu bilinç devam ettirilmelidir. Toplumun tüm katmanları bir birini desteklerse bu anlayış yerleşir. İsrafın hem sosyal hem ekonomik hem de dini boyutu ele alınmalıdır. İsrafı önlemek için devlet kurumları tarafından projeler geliştirilebilir" ifadelerini kullandı.