Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde bugün (10.10.2019) bir etkinlik düzenlendi. 9. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması kapsamında genç öğrenciler arasında film prodüksiyonunu teşvik etmek amacıyla düzenlenen etkinliğe Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Orhon konuşmacı olarak katıldı.
"Anlatmaya Değer Fikriniz Olsun"
Gençleri cesaretlendirmek istediğini belirten Orhon, " İnsanların kendi haklarına ilişkin dertleri var. Şöyle bir gerçek var ki bu problemleri büyütmek yerine çözüm arayışına giriyorlar. Vazgeçmeyip yolun sonunu görmek için çabalıyorlar ve sonunda bunu filmleştiriyorlar. Bu yüzden bu yapılmış olan kısa filmleri aranızda yapamayacak yoktur. Bu zor bir şey değildir. Bunu yapamam demek emin olun ki daha zordur. Yeter ki anlatmaya değer fikriniz olsun." dedi.
"Her Şeyin Bir Öyküsü Vardır"
Her şeyin bir öyküsü olduğuna değinen Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Orhon" Üç şeye hep dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunlardan ilki 'yüz'. Çünkü yüz demek temsiliyet demektir. Bugün ekonomi ve siyaset haberlerini incelediğimizde haberlerin temel öznesi olarak erkekler her 100 haberin 94'ünde merkezdedirler. Sadece 6'sında kadınlar vardır. Bu ne demek oluyor? Bunun sebebi haberi üretenlerin ekonomi ve siyaseti erkek mesleği olarak görmesinden kaynaklanmaktadır. Dikkat edilmesi gereken ikinci madde ise sestir. Yine bu da kişiliği temsil eder. Üçüncüsü ise kişinin bir öyküsünün olup olmadığıdır. İki dakikalık filmde de iki saatlik filmde de bu üç noktaya dikkat etmek gerekmektedir. Bütün büyük konuşmaların özeti budur." ifadelerini kullandı.
Etkinlik, soru-cevap ile sona erdi.
Haber: Buse KARAKULAK (Radyo K.İ.)
Yolun Sonunu Görmek İçin Çabalamak
11 Ekim 2019