Ülke çapında devam etmekte olan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri" kapsamında Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü koordinasyonu ile çalışmaları 3 yıldır süren ve tamamlanmak üzere olan "Kocaeli İlinin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi" projesinin çalıştayı bugün Ramada Otel'de gerçekleşti.
Başta Kocaeli Üniversitesi olmak üzere, Ankara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 6 farklı araştırmacı grubuyla 43 farklı noktada Kocaeli'nin biyolojik çeşitliliğinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan projenin çalıştayına Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Derince Kaymakamı Akın Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, Orman ve Su İşleri Bakanlığı I. Bölge Müdürü Resul Doğan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, projede görev alan öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasında Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, "Bu konuda bölgesel ve ulusal çapta güzel çalışmalar yapılıyor. Bugün burada da yapılan çalıştay da bunlardan bir tanesi" diyerek çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, biyolojik çeşitliliğin insan hayatının sağlıklı devam edebilmesi için önemli olduğunu ve ülkenin bir ekonomik kazancı olarak da görülebileceğini belirterek "Artan nüfusla birlikte çevre düzeninin bozulması biyolojik çeşitliliği ve türleri yok etmektedir. Ülkemiz, değişik iklim tiplerine sahip olmasıyla birlikte biyolojik çeşitlilik bakımında oldukça zengin durumda. Burada bize düşen görev bu çeşitliliği koruyup sürdürülebilirliğini sağlamaktır" diyerek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı I. Bölge Müdürü Resul Doğan ise 81 ilde biyolojik çeşitlilik, envarter ve izleme projesinin başlatıldığını ifade ederek, Kocaeli'de 2015 yılından bugüne kadarki saha çalışması sonucunda elde edilen verilerinin bu çalıştayda öğretim üyelerince sunulacağını kaydetti. Resul Doğan, "Buradan çıkan sonuçları, Nuh'un Gemisi Veri Tabanı'na işleyerek kayıt altına alacağız. Ne kadar biyolojik çeşitlilik olduğunu tespit edeceğiz. Daha sonra bunların korunma zorunluğu olanları bize bildirilecek" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından proje kapsamında yapılan çalışmalar sunum eşliğinde anlatıldı. Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Ekip Lideri Prof. Dr. Fazıl Özen ile Biyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül'ün de sunum yaptığı oturumlarda "Damarlı Bitki Çalışmaları, "Memeli Hayvanlar Çalışmaları", "Kuş Çalışmaları", "Balık Çalışmaları", "Sürüngen Çalışmaları", "Çift Yaşarlar Çalışmaları", "Omurgasızlar Literatür Çalışmaları", "Tohumsuzlar Literatür Çalışmaları", "CBS Çalışmaları" hakkında bilgiler verildi.