Türkiye'de son yıllarda sigarayla mücadele konusunda önemli adımlar atılsa da Türkiye hala en çok sigara tüketen ülkelerden biri durumunda. Bununla birlikte gelişen tütün endüstrisi ve büyüyen pazarlama payı, elektronik sigaranın da yaygınlaşmasını sağladı. Elektronik sigara ile nikotin sigara arasında fark olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, "E-sigara kullanmak, sigara alışkanlığından vazgeçmek değildir" dedi.

Elektronik sigaranın günlük hayatımızda karşılaştığımız sigaradan farksız olduğunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, "Sonuçta her ikisinde de ciğere giden duman ve kişide başlayan bağımlılık süreci vardır. Bu ürünü piyasaya süren firmalar, elektronik sigaranın nikotin sigarayı bırakmak için üretildiğini söylese de her ikisi de vücuda aynı zararları vermektedir." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"E-Sigara Bağımlılıktır"
5 Ekim 2018
"E-Sigara Başka Hastalıkların Habercisi"
Elektronik sigaraya başlamanın bağımlılığı ortadan kaldırmayacağına da değinen Ilgazlı, "E-sigara kullanmak, sigara alışkanlığından vazgeçmek değildir. Yine elinizde cihaz var, yine içinize duman çekiyorsunuz. Hatta onun nikotin oranını siz ayarladığınız için daha çok zarar görüyor olabilirsiniz" dedi.

Bu ürünlerin sağlık açısından büyük sorun oluşturduğunu vurgulayan Ilgazlı, elektronik sigaraya bağlı oluşan hastalıkları şöyle sıraladı:
"Elektronik sigara kullanımı kişiyi KOAH'a, kronik bronşite, akciğer kanserine sürüklüyor. Sigaranın vücuttan atılması için rol oynayan mesane ve böbreklerde ise kalıcı hasara yol açıyor. Tüm bunların yanı sıra ani kalp sorunlarına neden olan sigaranın aile-çocuk psikolojisinde olumsuz izler bıraktığını söylemek mümkün."

"Pasif İçiciler de Risk Altında"
Kendisi sigara içmese de bulunduğu ortamda sigara dumanına maruz kalan bireylerin önemli hastalıkların risk grubunda yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Ilgazlı, "Bulunduğu ortamlarda hiç sigara içilmeyen bir bireyle pasif içici bireyin arasında sağlık açısından önemli farklılık vardır. Hamilelik sürecinde pasif içici olan anne adayı, diğerlerine nazaran erken doğumla karşılaşabiliyor ya da düşük yapma riski maksimum seviyeye çıkabiliyor." dedi.

Nikotin sigara, elektronik sigara ve pasif içiciliğin daha pek çok probleme yol açtığını söyleyen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, ağız ve solunum yolu sıkıntılarının da bu sebeplerle artış gösterdiğini söyledi.

Haber: Şengül HÖKELEK (Radyo K.İ.)