Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği tarafından yürütülen "Orta Anadolu Bölgesinin Litosfer Yapısının Bouguer Gravite Verileri ve İzostazik Analizlerle Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından performans ödülüne layık görüldü.

Proje Yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oruç'un yaptığı ve performans ödülü alan TÜBİTAK 1001 projesinde, araştırmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Pamukçu ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Haluk Selim yer alırken, Jeofizik Yük. Müh. Mustafa Berkay Doğan ile Jeofizik Yük. Müh. Tuba Sayın doktora bursiyeri olarak çalışmalar yürüttüler.

TÜBİTAK'tan KOÜ'ye Performans Ödülü
28 Ekim 2020
"Orta Anadolu Bölgesinin Litosfer Yapısının Bouguer Gravite Verileri ve İzostazik Analizlerle Araştırılması" başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinin almış olduğu performans ödülünün gurur verici olduğunu ifade eden proje yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Oruç, "Bu proje ile iki doktora tezi, iki tam metni yayınlanan uluslararası sözlü bildiri ve iki uluslararası SCI kapsamında makale üretildi. TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığınca da 6.10.2020 tarih ve 279 sayılı toplantısında proje çıktılarımız proje performans ödülüne uygun bulundu." Diyerek projede yer alan araştırmacı ve doktora bursiyerlerine teşekkür etti.

Projede yapılan çalışmalara ve elde edilen bulgulara da değinen Prof. Dr. Oruç, "Projemizde; Vening-Meinesz bölgesel izostazi modeline göre Orta Anadolu bölgesinin litosfer bükülme modeli, ortalama efektif elastik kalınlığı (EEK), tektonik yüklere karşı litosfer dayanım modelleri ve buna bağlı olarak efektif elastik kalınlık haritası elde edilmiştir. EGM08 küresel Bouguer gravite verilerinin spektral analizi ve ters çözümünden Moho derinlikleri ve Litosfer-Astenosfer Sınır (LAS) derinlikleri modellenmiştir. Euler dekonvolüsyonu ve doğrusal ters çözüm uygulamalarıyla kabuk içi fayların dağılımları ve uzanımları kestirilmiştir. Ayrıca deprem odak mekanizma çözümlerinden yerel gerilme alanları modellenerek bölgenin sismik etkinliğe bağlı olarak tektonik gerilme yönelimleri ve büyüklükleri belirlenmiştir. Orta Anadolu litosferinin daha önce literatürde rastlanmayan jeofiziksel çözümleriyle bölgenin sismotektonik yapısına yönelik yeni bulgular elde edilmiştir. Litosferin rijit ve zayıf olduğu bölgeler ayrıntılı bir şekilde belirlenerek olası sismik aktivitelerle bağlantılı önemli sonuçlar elde edilmiştir." Dedi.