Havaların soğuması ile birlikte hastalıklara yakalanma ihtimali de artış gösteriyor. Grip mevsiminin başladığı ve hastalıkların giderek arttığı bu günlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yollarını Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Fatih Mutlu açıkladı.
Kış mevsimiyle birlikte artan gripten korunmak için tavsiyelerde bulunan Dr. Öğretim Üyesi Mutlu, grip mikrobunun bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesiyle geliştiğine dikkat çekti.
Asıl Neden: Viral Enfeksiyonlar
Soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken unsurlar ile ilgili bilgi veren Mutlu, "Soğuk havaların başlaması ile birlikte kapalı alanlara daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Enfeksiyon hastalıklarının artması nedeniyle bu dönemde üst solunum yolu enfeksiyonlarını daha çok görüyoruz. Bu da hastaların hayat kalitesini olumsuz etkiliyor, kişinin işten veya okuldan geri kalmasına sebep oluyor." dedi.
KOÜ'lü Akademisyen Gribal Enfeksiyona Karşı Uyardı
4 Ekim 2018
Hastalıkların viral enfeksiyonlardan kaynakladığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Mutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Viral enfeksiyonlarda bulaşma daha hızlı oluyor ve genel olarak solunum yolunda olduğu için de kişinin hayat kalitesini çok bozuyor. Bireyler bu hastalıklardan korunmak için bol sıvı alımına, dengeli beslenmeye özen göstermelidirler. C-E vitaminlerini barındıran meyve, sebze gibi besinleri tüketmemiz gerekiyor. Özellikle salgınların olduğu dönemlerde bağışıklığı düşük, hastalıktan daha çok etkilenebilecek kişilerin, hasta olan kişilerden uzak durmaları ve kendilerini maskelerle izole etmeleri çok önemlidir."
Gereksiz Kullanılan Her Antibiyotik, Yeni Bir Risk
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının her yaş grubunda görülebileceğine dikkat çeken Mutlu, "Ülkemizde, hastanelere başvuranların yüzde kırk ikisi üst solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili oluyor. Çocuklar erişkinlere göre uykularını alamadıklarında ve beslenmeleri bozulduğunda daha hızlı kilo kaybediyor ve risklerin oluşma ihtimali artıyor. Viral hastalıklar, erişkinlerde düşük ateşe neden olurken çocuklarda ise daha yüksek ateşe neden olabiliyor. Bu durum da çocukların Febril Konvülsiyon denilen ateşli havale geçirmesine neden olabiliyor" diye konuştu.
Gereksiz Antibiyotik kullanımı ile ilgili de uyarılarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Mutlu, "Antibiyotiklerin kullanımı ne yazık ki çok fazla. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı daha fazla risk oluşturuyor. Çünkü gereksiz kullandığınız her antibiyotik, yeni bir direnç gelişmesine sebep oluyor. Bu sebeple gelecek neslimizi kurtarmak açısından antibiyotik kullanımını mutlaka sınırlı tutmak ve bir hekime danışmadan kullanmamak gerekiyor. Hastalarımız, doktorlarından antibiyotik yazılması yönünde ısrarcı olmamalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.
Haber: Simge Karataş (Radyo K.İ.)