Page 25 - 8. GÜN (16-22aralik2019)
P. 25

Ne Yediğimizi



                           Biliyor Muyuz?



        Kocaeli  Üniversitesi  Teknoloji  Fakültesi  Farabi  Konferans
        Salonu’nda Minval Gençlik Kulübü tarafından “Ne Yediğimizi Bil-
        iyor Muyuz?” adlı bir panel düzenlendi. Oturum başkanlığında
        Kocaeli  Müftülüğü  İl  Vaizi  Servet  Yalçın’ın  yer  aldığı  panelde
        KOÜ  İlahiyat  Fakültesi  Öğretim  Üyesi  Dr.  Ahmet  Ekşi,  Ziraat
        Yüksek Mühendisi ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve
        Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Ankara Tem-
        silcisi Dr. Suat Sezer ve Sağlık ve Medeniyet Derneği Başkanı Dr.
        Ahmet Yiğitalp sunumlarını gerçekleştirdi.

        “Haram Gıda, Her Yerde Haram”
        Etkinliğin  açılış  konuşmasını  Kocaeli  Müftülüğü  İl  Vaizi  Servet
        Yalçın  gerçekleştirdi.  Yalçın,  “Tüketilen  gıdalar  helal  değil  de
        haram ise vücuttaki hücreler kilitlenir. Kilitli ve kapalı bir hücre
        ibadet  yapmak  istemez.  Bunun  için  helal  gıda  çok  önemlidir.
        Haram bir gıda hayatımızı çok etkilemektedir. Helal asıl, haram
        istisnadır.  İçinde  yaşadığımız  şu  gezegende  helal  gıda  yeteri
        derecede  vardır.  Haram  her  yerde  haramdır.  Bölgeye,  kişiye
        göre değişiklik göstermez.” ifadelerini kullandı.

        KOÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ekşi, dini bakış
        açısıyla helal ve temiz gıdanın kriterlerinden ve doğru beslen-
        menin öneminden bahsetti. Ekşi, “ Dünyada yaratılan her şey
        aslında helaldir. Bir şeyin helal olması için herhangi bir delil kanıt
        aranmaz,  soru  sorulmaz.  Haram  istisnaidir,  kuraldışı  olandır.
        Asıl  olan  daima  çok  olandır  ve  kainatta  yaratılan  varlıkların
        haram  helal  sınırlarına  dikkat  etmesi  gerekir.  İnsan  açısından
        düşündüğünüz  zaman  insanın  ihtiyaçlarını  karşılayacak  kadar
        yeterli miktarda helal gıda vardır. Bazen o helallerden bir kısmı
        harama dönüşebilir. Aslında helal olan bir şey haram olan bir
        şeye sebep oluyorsa o da haram sayılır.” diye konuştu.

        “Her Bireyin Beslenmesi Farklıdır”
        Sağlığın  korunmasında  beslenmenin  rolü  hakkında  bilgiler
        veren Sağlık ve Medeniyet Derneği Başkanı Dr. Ahmet Yiğitalp,
        “Dünyada yaklaşık 8 milyar insan yaşıyor. Birbirlerinden hücre-
        sel olarak farklı tam 8 milyar insandan bahsediyoruz. İki insanın
        parmak izinin birbirinin aynı olma ihtimali 4 trilyon yılda birdir.
        Dolayısıyla hücresine kadar birbirinden farklı insanların beslen-
        mesi de bu çerçevede yapılmalıdır. Bilimsel anlamda beslenme
        yeterli  ve  dengeli  olarak  tanımlanır.  İnsanlar  günlük  besin
        ihtiyacını yeterli ve dengeli almalıdır.” ifadelerini kullandı.

        Ziraat Yüksek Mühendisi ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme
        ve  Sertifikalandırma  Araştırmaları  Derneği  (GİMDES)  Ankara
        Temsilcisi Dr. Suat Sezer, GİMDES Sertifikasyon süreci hakkında
        bilgiler verdi. Sezer, “Gimdes, 2005 yılında oluşturulurmuştur.
        Her türlü siyaset ve ticaret hesaplarının dışında bir sivil toplum
        kuruluşu  olarak  “Helal  ve  Sağlıklı  Ürünler”  gibi  yaşantımızda
        çok önemli, fakat en az önem verilen konularda çalışmalarını
        sürdürmektedir. Gimdes, sadece Türkiye’de değil bütün dünya-
        da kabul görmüştür. Verilen sertifikalar tüm dünyada geçerlilik                                          22
        göstermektedir. Gimdes, tüketiciler için üreticiler adına kefalet
        kurumudur.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

        Etkinlik, panel sunumlarının ardından soru-cevap ile sona erdi.
   20   21   22   23   24   25   26   27   28