Page 25 - 8. GÜN (16-22aralik2019)
P. 25
Ne Yediğimizi
Biliyor Muyuz?
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Farabi Konferans
Salonu’nda Minval Gençlik Kulübü tarafından “Ne Yediğimizi Bil-
iyor Muyuz?” adlı bir panel düzenlendi. Oturum başkanlığında
Kocaeli Müftülüğü İl Vaizi Servet Yalçın’ın yer aldığı panelde
KOÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ekşi, Ziraat
Yüksek Mühendisi ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve
Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Ankara Tem-
silcisi Dr. Suat Sezer ve Sağlık ve Medeniyet Derneği Başkanı Dr.
Ahmet Yiğitalp sunumlarını gerçekleştirdi.
“Haram Gıda, Her Yerde Haram”
Etkinliğin açılış konuşmasını Kocaeli Müftülüğü İl Vaizi Servet
Yalçın gerçekleştirdi. Yalçın, “Tüketilen gıdalar helal değil de
haram ise vücuttaki hücreler kilitlenir. Kilitli ve kapalı bir hücre
ibadet yapmak istemez. Bunun için helal gıda çok önemlidir.
Haram bir gıda hayatımızı çok etkilemektedir. Helal asıl, haram
istisnadır. İçinde yaşadığımız şu gezegende helal gıda yeteri
derecede vardır. Haram her yerde haramdır. Bölgeye, kişiye
göre değişiklik göstermez.” ifadelerini kullandı.
KOÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ekşi, dini bakış
açısıyla helal ve temiz gıdanın kriterlerinden ve doğru beslen-
menin öneminden bahsetti. Ekşi, “ Dünyada yaratılan her şey
aslında helaldir. Bir şeyin helal olması için herhangi bir delil kanıt
aranmaz, soru sorulmaz. Haram istisnaidir, kuraldışı olandır.
Asıl olan daima çok olandır ve kainatta yaratılan varlıkların
haram helal sınırlarına dikkat etmesi gerekir. İnsan açısından
düşündüğünüz zaman insanın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar
yeterli miktarda helal gıda vardır. Bazen o helallerden bir kısmı
harama dönüşebilir. Aslında helal olan bir şey haram olan bir
şeye sebep oluyorsa o da haram sayılır.” diye konuştu.
“Her Bireyin Beslenmesi Farklıdır”
Sağlığın korunmasında beslenmenin rolü hakkında bilgiler
veren Sağlık ve Medeniyet Derneği Başkanı Dr. Ahmet Yiğitalp,
“Dünyada yaklaşık 8 milyar insan yaşıyor. Birbirlerinden hücre-
sel olarak farklı tam 8 milyar insandan bahsediyoruz. İki insanın
parmak izinin birbirinin aynı olma ihtimali 4 trilyon yılda birdir.
Dolayısıyla hücresine kadar birbirinden farklı insanların beslen-
mesi de bu çerçevede yapılmalıdır. Bilimsel anlamda beslenme
yeterli ve dengeli olarak tanımlanır. İnsanlar günlük besin
ihtiyacını yeterli ve dengeli almalıdır.” ifadelerini kullandı.
Ziraat Yüksek Mühendisi ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme
ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Ankara
Temsilcisi Dr. Suat Sezer, GİMDES Sertifikasyon süreci hakkında
bilgiler verdi. Sezer, “Gimdes, 2005 yılında oluşturulurmuştur.
Her türlü siyaset ve ticaret hesaplarının dışında bir sivil toplum
kuruluşu olarak “Helal ve Sağlıklı Ürünler” gibi yaşantımızda
çok önemli, fakat en az önem verilen konularda çalışmalarını
sürdürmektedir. Gimdes, sadece Türkiye’de değil bütün dünya-
da kabul görmüştür. Verilen sertifikalar tüm dünyada geçerlilik 22
göstermektedir. Gimdes, tüketiciler için üreticiler adına kefalet
kurumudur.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Etkinlik, panel sunumlarının ardından soru-cevap ile sona erdi.