Page 23 - 8. GÜN (11-17-mart-2019)
P. 23
KOÜ Kültür Evi’nde
“Osmanlı Saray
Mutfağı” Ele Alındı
Tarihi, kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan, yaşam
boyu eğitim anlayışı ile her yaştan insanları kadim sanatlarla
buluşturan Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi’nde, çeşitli konular-
da seminerler, konferanslar ve söyleşiler gerçekleştiriliyor.
Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi’nde; tarih, edebiyat, arkeoloji,
ilahiyat, sanat, kültür, sosyal gibi konularda gerçekleştirilen et-
kinlikler yediden yetmişe her kesime hitap ediyor.
Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği Başkanı Serkan
Gedük tarafından Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi’nde verilen
“Osmanlı Saray Mutfağı” konulu seminer yoğun ilgi gördü.
Seminere Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Kocaeli Üniver-
sitesi öğrencileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatu-
var bünyesinde Çini dersi veren Doç. Dr. Sultan Karaoğlu ve
öğrencileri katıldı.
Konferansta; sarayın en görkemli yapılarından birisinin
‘Matbah-ı Amire’ olarak bilinen saray mutfakları olduğunu
söyleyen Serkan Gedük, “Fatih devrinden itibaren yemekler
Matbah-ı Amire adı altında verilen mutfaklarda pişirilmekteydi,
ilk başlarda dört kubbeli bir mekan olarak yapıldığı, zamanla
ihtiyaçları karışılamaması nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman
döneminde altı kubbeli Has Mutfaklar ile Helvahane bölüm-
leri eklenmiştir. 1574 yılında çıkan büyük yangında tahrip olan
mutfaklar, Baş Mimar Sinan tarafından eski planına sadık
kalınarak genişletilip onarılmıştır.” dedi.
Mutfakların en önemli birimlerinden birinin Halvahene
olduğunu sözlerine ekleyen Gedük, “Helvahenede her çeşit
tatlı, şerbet, reçel, şurup, macun, sabun, mum ve ilaçlar
yapılmaktaydı. Sarayın en görkemli töreni olan ulufe dağıtım
günlerinde ise devletin gücünü, kudretini ve zenginliğini göster-
mek için yabancı elçiler Saray’a davet edilir ve Kubbealtında
yemek verilirdi. Bu ziyafetlerde kullanılan eşyalar ve sayıları
yüzü bulan yemek çeşitleri Osmanlı Devleti’nin ve doğal olarak
padişahın gücünün ve iktidarının göstergesiydi.” açıklamasında
bulundu.
Osmanlı Mutfağı’na sonradan giren Amerikan, Hindistan, Af-
rika kökenli sebze ve meyveler ile ilgili de bilgiler veren Gedük,
“19. yüzyıl saray mutfağında Avrupa tarzı yeniliklerin başladığı
dönemdir. Osmanlı Saray’ında ilk defa çatalı kullanan padişah,
Sultan II. Mahmut olmuştur. Yemekler masada ve sandaly-
elere oturularak yenilmeye başlandığı için yemek masası,
masa örtüsü, sandalye, masa şamdanı, masa çiçekliği, masa
aynası, masa faraşı, masa fırçası, kristal masa sürahisi sofra
düzeninde yerini almıştır.” dedi. 20
Konferans sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Ser-
kan Gedük’e Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi Müdürü Öğr. Gör.
Yıldırım Karadeniz teşekkür belgesi takdim etti.