Page 23 - 8. GÜN (11-17-mart-2019)
P. 23

KOÜ Kültür Evi’nde


                         “Osmanlı Saray



               Mutfağı” Ele Alındı



        Tarihi, kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan, yaşam
        boyu eğitim anlayışı ile her yaştan insanları kadim sanatlarla
        buluşturan Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi’nde, çeşitli konular-
        da seminerler, konferanslar ve söyleşiler gerçekleştiriliyor.

        Kocaeli  Üniversitesi  Kültür  Evi’nde;  tarih,  edebiyat,  arkeoloji,
        ilahiyat, sanat, kültür, sosyal gibi konularda gerçekleştirilen et-
        kinlikler yediden yetmişe her kesime hitap ediyor.

        Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği Başkanı Serkan
        Gedük  tarafından  Kocaeli  Üniversitesi  Kültür  Evi’nde  verilen
        “Osmanlı  Saray  Mutfağı”  konulu  seminer  yoğun  ilgi  gördü.
        Seminere Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Kocaeli Üniver-
        sitesi  öğrencileri,  Kocaeli  Büyükşehir  Belediyesi  Konservatu-
        var bünyesinde Çini dersi veren Doç. Dr. Sultan Karaoğlu ve
        öğrencileri katıldı.

        Konferansta;  sarayın  en  görkemli  yapılarından  birisinin
        ‘Matbah-ı  Amire’  olarak  bilinen  saray  mutfakları  olduğunu
        söyleyen  Serkan  Gedük,  “Fatih  devrinden  itibaren  yemekler
        Matbah-ı Amire adı altında verilen mutfaklarda pişirilmekteydi,
        ilk başlarda dört kubbeli bir mekan olarak yapıldığı, zamanla
        ihtiyaçları karışılamaması nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman
        döneminde  altı  kubbeli  Has  Mutfaklar  ile  Helvahane  bölüm-
        leri eklenmiştir. 1574 yılında çıkan büyük yangında tahrip olan
        mutfaklar,  Baş  Mimar  Sinan  tarafından  eski  planına  sadık
        kalınarak genişletilip onarılmıştır.” dedi.

        Mutfakların  en  önemli  birimlerinden  birinin  Halvahene
        olduğunu  sözlerine  ekleyen  Gedük,  “Helvahenede  her  çeşit
        tatlı,  şerbet,  reçel,  şurup,  macun,  sabun,  mum  ve  ilaçlar
        yapılmaktaydı. Sarayın en görkemli töreni olan ulufe dağıtım
        günlerinde ise devletin gücünü, kudretini ve zenginliğini göster-
        mek  için  yabancı  elçiler  Saray’a  davet  edilir  ve  Kubbealtında
        yemek  verilirdi.  Bu  ziyafetlerde  kullanılan  eşyalar  ve  sayıları
        yüzü bulan yemek çeşitleri Osmanlı Devleti’nin ve doğal olarak
        padişahın gücünün ve iktidarının göstergesiydi.” açıklamasında
        bulundu.

        Osmanlı Mutfağı’na sonradan giren Amerikan, Hindistan, Af-
        rika kökenli sebze ve meyveler ile ilgili de bilgiler veren Gedük,
        “19. yüzyıl saray mutfağında Avrupa tarzı yeniliklerin başladığı
        dönemdir. Osmanlı Saray’ında ilk defa çatalı kullanan padişah,
        Sultan  II.  Mahmut  olmuştur.  Yemekler  masada  ve  sandaly-
        elere  oturularak  yenilmeye  başlandığı  için  yemek  masası,
        masa  örtüsü,  sandalye,  masa  şamdanı,  masa  çiçekliği,  masa
        aynası, masa faraşı, masa fırçası, kristal masa sürahisi sofra
        düzeninde yerini almıştır.” dedi.                                                                        20

        Konferans sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Ser-
        kan Gedük’e Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi Müdürü Öğr. Gör.
        Yıldırım Karadeniz teşekkür belgesi takdim etti.
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28