Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "İnsan Hakları Ulusal Çalıştayı" bugün (10.12.2012) düzenlendi. Evrensel ve ulusal düzeyde insan hakları ile ilgili son gelişmeler ve yönelimlerin tartışıldığı çalıştaya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bilgi Toplumu Çağı
Birleşmiş Milletler'in 10 Aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni ilan etmesi sebebiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık "Dünya İnsan Hakları Günü" olarak belirlenmiştir. Kadın ve çocuk haklarının da insan hakları çatısı altında bulunduğunu belirten Prof. Dr. Gökalp, "Kentimizde daha önce üç kez çocuk hakları kongresi düzenledik. Nelerin yapılması, nelerin olması gerektiği üzerine tartıştık, bilgiler ürettik. Bu sayede kentimizde bir çocuk mahkemesi kuruldu. Yaşadığımız yüzyıl bilgi toplumunun hakim olduğu bir yüzyıl. Toplumlar ayakta kalabilmek için artık bilgi üretmek zorundalar ve bunları da üniversiteler aracılığıyla yapıyorlar. Bugün burada konuşulacak olan insan haklarının, ulusal düzeyi ile birlikte uluslararası düzeyi de tartışılmalı" dedi.

"Devletler Bildirgeyi Örnek Aldı"
Türkiye, Bildirgeyi 6 Nisan 1948'de onaylamış ve Resmi gazetede yayımlanmıştır. 64 yıl önce bugün kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin insanların ırk,dil, din, renk, cinsiyet ve siyasal düşünce gözetmeksizin eşit ve özgür olduklarını söylediğini vurgulayan Prof. Dr. Çomak, "Ülkemizde olmak üzere birçok devlet bu bildirgeden yararlanarak kendi anayasalarını oluşturulmada, anayasa koyucuların esin kaynağı olmuştur. Özellikle ülkemizde son dönemlerde insan hakları konusunda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bugünkü toplantı ile de insan haklarının geldiği son nokta konuşulacaktır. Türkiye 1987 yılında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu'na bireysel başvuru hakkını tanımış ve 1989 yılında da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisini kabul etmiştir. Bugün dünyamızda insan hakları, evrensel ortak bir değerdir. İnsan hakları sorunu sadece devletlerin ve sivil toplum örgütlerinin sorunu değil tüm insanlığın sorunudur" ifadelerinde bulundu. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Çomak'ın yaptığı oturum ile başlayan çalıştayda "Arap Baharında Temel Haklar", "İnsan Hakları ve Travma", "Uluslararası Hukukta Kadının Korunması" gibi konular tartışıldı.

Ulusal İnsan Hakları Çalıştayı
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Çomak
Gökalp