Kocaeli Üniversitesi İMES Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Onur Kesici bugün (04.12.2019) Dilan Kaya ve Gizem Uçar'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.

"Kobiler bizim için çok kıymetli"
İMES Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Onur Kesici, kobinin ne olduğu ve ne iş yaptığı hakkında bilgiler vererek, "Kobi kavramı bizim sanayimizin geldiği son noktayı temsil ediyor.Ülkemizin girişimci sanayi geçmişine baktığımız zaman atölyelerden sanayi sitelerine daha sonra da organize sanayi bölgelerine uzanan bir yolculukları var.Kobi bizim geldiğimiz son noktadır. Kobiler bizim için çok kıymetli,kobitanım olarak küçük,orta ve büyük işletmeleri kapsayan bir tanım ama özellikle bizimki gibi gelişmekte olan ülkelerde büyük şirket olma vasfına haizolmayan firmalar için kullanılan bir tanımdır.Bizim için stratejik bir önemi vardır.Bebek endüstri diye bir tanım var.Bunlar büyütülmesi, korunması gereken yapılardır. Devletimiz teşviklerle,hibelerle,vergi indirimleriyle büyütmeye çalışıyor. "dedi.

Kobi Ağırlıklı Bir Organize Sanayi Bölgesi
4 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Kobiler istihdamın %96'sını Gerçekleştiriyor"
Türkiye'nin istihdam piyasasında kobilerin olduğunun belirten Kesici "Ne yazık ki ihracatta aktif değiller.İhracatımızın sadece %40'a yakın bir oranını kobiler karşılıyor.Çünkü kobiler gelişme aşamasında oldukları için ihracatlarını arttırmak için çeşitli çalışmalar yapmak zorundalar.Aslında bizim gibi organize sanayi bölgeleri veya üst kuruluşlar, sanayi odaları, ticaret odaları burada devreye giriyor.Kobilerin gelişimi için biz gerekli çalışmaları yapma özen gösteriyoruz. Kurumsallaşma süreçlerinde destek olmak ve ihracatlarını arttırmak için yapıyoruz. Çünkü ihracatı arttırmak üretimden pazarlamaya belli bir disiplin gerektiriyor.Bu da kolay bir süreç değil."ifadelerini kullandı.

"Envanter Çalışmaları Sanayi Bölgemiz İçin Oldukça Önemlidir"
Organize sanayi bölgesinde bulunan firmaların üniversite sanayi işbirliği çalışmalarına nasıl entegre edildiği hakkında konuşan Kesici, "Biz bir envanter çalışması yaptık.Envanter çalışması çok önemlidir. Organize sanayi bölgesinin içinde bulunduğu alanın potansiyelini bilmesi gerekir.Bizim şuan bulunduğumuz bölgede 208 firma var. Bu firmalarımızın neler ürettiğini, hangi makinaları kullanarak bu üretimleri gerçekleştirdiğini, sahip olduğu kapasiteleri, kullandıkları yazılımları bir parametrede çıkarabileceğimiz bir envanter çalışması yaptık. Bunu birebir görüşme ve bilgisayar destekli görüşmeleryaparakprofesyonel bir pazar araştırmasıyla yaptık.Gömülü soru tekniği çerçevesinde firmaların kapasitelerini anlamaya çalıştık.96 parametrede firmaları inceledik, var olan kapasiteyi gördük ve programlarımızı buna göre yaptık. Bölgemizdeki firmaları ana metalciler, makine yan sanayicilerive otomobilciler olmak üzere üç ana kısımda topladık. Bu firmaları sınıflandırdıktan sonra yol otomatik olarak ortaya çıkmış oldu. "diye konuştu.

Haber: Kaan Türker (Radyo K.İ)