Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Görevlisi Hakan Turhan, bugün (31.10.2019) "Eğitim Programları" hakkında konuşmak üzere Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.

"Eğitim Programları Ortak Bir Dil Kullanımını Sağlıyor"

Dr. Öğr. Görevlisi Turhan, program ve program türleri hakkında bilgiler vererek, "Program kavramı çok eski bir kökene dayanmaktadır. Biz program kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "izlence" kelimesini kullanıyoruz. Program, eğitim etkinliklerinin nihayete varıp sonuçlanması için baştan sona kadar izlenen yol, rastgele akışına bırakılmayıp planlı ve düzenli bir şekilde planlanan bir süreç olarak ifade edilir. Eğitim programlarına gelecek olursak; öğrenen insana hem okul içi, hem okul dışı etkinlikler yoluyla kazandırılması gereken her şey eğitim programının içinde yer alıyor ve bunların da belli türleri var. Eğitim programı, öğretim programı, uygulamadaki program veya örtük program türünü bu türler arasında sayabiliriz. Bütün programlar birbirleriyle bağlantılıdır. Eğitim programında daha genel bir durum söz konusudur. Öğretim programında ise öğretim gören kişinin, daha çok bulunduğu bölgeye ait bilgiler kazanması hedeflenir. Eğitim programlarının amacı; Milli Eğitim Bakanlığı'nın genel hedefi doğrultusunda tüm yurtta eğitim işlerinin düzenli ve programlı yürütülmesini sağlamaktır. Buna göre ülkenin her bir yanında eğitim görenlerin eşit ve benzer konular üzerinde öğrenim görmesi amaçlanır." açıklamalarında bulundu.

"Programlar Öğretmenlere Yardımcı Olmalı"

Turhan, iyi bir eğitim programında olması gereken özellikler hakkında açıklamalarda bulunarak, "Eğitim programlarının en önemli özelliğinin, Türk milletinin yerel amaçlarına uygun olması olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra bir diğer özelliği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın genel hedefi ve amaçlarına uygun olması gerekliliğidir. Yapılan programların genel ve değişmez olması gereklidir. Bu konuda aslında bir esneklik de mümkündür. Karadeniz bölgesinde eğitim gören bir insanla, Doğu Anadolu bölgesinde eğitim gören bir insanın uygulama alanları farklıdır. Bu yüzden değişmez ve genel olması gerektiği kuralını, yöreden yöreye oluşan farklardan dolayı esnek bir durum olarak adlandırabiliriz. Ayrıca programların, uygulayan kişilere yani öğretmenlere yardımcı olması gerekir. Bu da öğretmenin işleyeceği konuları öğrencilere sunarken programdan yardım almasını ve işini kolaylaştırmasını sağlamaktadır." diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Görevlisi Hakan Turhan, eğitim programlarının faydalarına ve eğitim öğretime katkılarına da değinerek, "Eğitim programlarının en büyük yararı olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedefleri doğrultusunda ülkede eğitim birliği sağlamasıdır diyebiliriz. Diğer bir faydalı yanı ise tüm okullara gönderildiği için bir eşgüdüm sağlar. Programlarda yaşanan esneklik özelliğini bir kenara koyarsak tüm eğitim gören öğrenciler hemen hemen aynı zamanda aynı konuları işliyor. Bu da bir üst öğrenime geçiş sınavlarında öğrencilerin eşit şartlar altında sınava girmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Haber: Berkan ALAN (Radyo K.İ)

Eğitim Programları
31 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi