Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Doç. Dr. Dilek Fidan bugün(26.12.2019) Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu. Doç. Dr. Dilek Fidan, Yabancılar için Türkçe Görsel Sözlük ve Etkinlik Kitabı hakkında açıklamalarda bulundu.

"Dil öğrenmek hafızayı güçlendirir"

Doç. Dr. Fidan, dilin öneminden bahsederek, "Her şeyden önce dil öğrenmek kültürlere açılan bir pencere bu sayede yeni insanlarla tanışmak, onların hayata yaklaşımlarını bakış açılarını görme şansımız oluyor. Dolayısıyla hoşgörü sınırlarınız artmış oluyor. Kişinin öz güvenini geliştirmesi için dil öğrenmek çok önemli. İş hayatında artık pek çok iş yerinde dil olmadan maalesef başvuru bile yapamıyorsunuz. Dil öğrenirsek seyahatlerde özgürlük kazanırız. Tercümana gerek duymadan kendi işimizi kendimiz halledebiliriz. Diğer bir yönden, yapılan araştırmalar gösteriyor ki dil öğrenmek hafızayı olumlu yönde etkiliyor. Dil biliyor olmak birçok açıdan çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Dili hiç bilmeyen birisine siz bir takım sözcüklerin tanımını cümleler kurarak yapamazsınız"


Fidan, yazdığı "Yabancılar İçin Türkçe Görsel Sözlük ve Etkinlik Kitabı" hakkında bilgiler vererek, "Biz bu kitabı Türkçe'yi yeni öğrenen yabancı öğrenciler için hazırladık. Dil öğretiminde biz A,B,C düzeylerinden bahsederiz. A başlangıç düzeyini ifade eder, B orta düzey, C de ileri düzeyi temsil ediyor. Biz bu sözlüğü A düzeyindeki yani Türkçe'yi hiç bilmeyen öğrenciler için hazırladık. Öğrenmeyi kolaylaştırmak için bütün sözcükleri görsellerle ifade etmeye çalıştık. Kitap ortalama olarak yaklaşık 1400 tane sözcükten oluşuyor. İçindeki etkinlik ve araştırmalarla bu sayı 1500'leri buluyor. Bu sözlüğün diğer bir özelliği de kare kodlarla çalışması. Böylelikle öğrenci her sözcüğün sesiniz istediği zaman, istediği yerde dinleyebiliyor ve bu sayede dili öğrenmiş oluyor." dedi.

Doç. Dr. Dilek Fidan, Türkçeyi öğretmek konusunda yapılan diğer çalışmalardan bahsederek, "Yabancılara Türkçe öğretimindeki ciddi problemlerimizden bir tanesi akademik Türkçe'yle ilgili sıkıntılar. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Daha önce üniversitemizin araştırma projeleri destekleme BAB biriminde yabancılara Türkçe öğretimi kapsamında bir projemiz vardı. O projede de yabancılara Türkçe öğretiminde sınıf içi söylem çözümlemeleri üzerine çalıştık. Aynı zamanda bu konuda yapılmış bir TÜBİTAK projesinde yine araştırmacı olarak çalıştım. Ağırlıklı olarak yabancılara Türkçe öğretmeye çalıştığım için makale ve kitap çalışmalarına devam ediyorum." dedi.

Haber: Kaan Türker (Radyo K.İ)
İletişimin Yapı Taşı: Dil
27 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi