Günlük yaşamda hemen hemen her yerde kullanılan plastik ürünler doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabilmektedir. Plastik poşetler, hem doğada hem de insan vücudunda geri dönüşümü olmayan hasarlar bırakırken bu ürünlerin doğada yok olma süreside bin yılı bulabilmektedir.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Özbay, Plastik poşetlerin doğaya zararı ve plastik poşetlerin ücretli olmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özbay, "Plastik ürünler günümüzün en önemli atık sorunlarından birisi ve bu ürünlerin tüketimleri doğaya daha fazla zarar verilmeden kontrol altına alınması gerekiyor." dedi.

"Dünyayı 4 Defa Çevreleyecek Kadar Plastik Atık Üretiliyor"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan düzenleme kapsamında 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik poşetler tüm satış noktalarından ücretli olarak temin edilecek. Bu uygulama plastik poşet tüketimini ciddi oranda azaltarak tüketicilerin file çanta kullanımı teşvik ediliyor. Konuya ilişkin açıklamalar yapan Özbay, "Plastik poşetlerin ücretli olması çok uygun bir karar. Bu uygulamaya gidilmesinin sebebi ise plastik ürünlerin doğaya verdiği zarardır. Plastik atıklar günümüzün en önemli atık sorunlarından birisidir ve bu yönde atılmış bu adıma halkımızın da destek vereceği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Doğa Dostu Yeni Uygulama
28 Aralık 2018
"Teknolojik Gelişmelerin Getirdiği Atık Sorunu"
İsmail Özbay, bu uygulamanın getireceği yararlardan bahsederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkeler mili gelirlerinin arttırabilmek içinde ürettiği ürünleri satmak zorundalar bu durumda tüketim toplumlarını oluşturdu. Bu tüketim toplumları atıkların yönetilmesini ve çok büyük bir geri dönüşüm sanayisini zorunlu kıldı. Gelişmiş toplumlar bunlara bir sürü önlem alarak ürünlerinin %90'ını geri dönüştürülebilir ürünler yapıp bunların geri dönüşümünü temin edebiliyorlar. Gelişmiş toplumların tamamında ambalaj atık yönetimleri bir yönetmeliktir. Plastik atıklar doğada uzun süreler boyunca ayrışmıyor. Bunda ki temel unsurda zor ayrışabilen plastik ve poşet türü atıklarımızı azaltmak mümkünse geri dönüştürebilmek ve doğaya bırakmamaktır."

"Gelecek Nesillerin Kaynakları Tükeniyor"
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Özbay, "Plastik ürünlerin içinde yer alan maddeler toprakta ve suda etkileri farklı şekillerde görülüyor. Bu maddeler toprağımıza ve suyumuza zarar veriyor dolayısıyla bunları yönetmek bizim için önemli bir konudur. Eğer biz bunları geri dönüştürmezsek üretim için sürekli ham madde tüketiriz. Bizden sonra gelecek nesillerin kaynaklarını tüketiyoruz. Bunun önüne geçmek için bunların depolanması ya da yakılması değil bunların kesinlikle geri kazanılarak tekrar üretilebilmesinde kullanılması ve doğal kaynaklarımızın da optimum seviyede tüketilmesi şeklinde bir atık yönetimi planlaması yapmak zorundayız." diyerek konuşmalarını tamamladı.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)