Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonu'nda 12. Çocuk Sağlığı Toplantısı düzenlendi. Etkinliğe Konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy, Prof. Dr. Ayşen Uncuoğlu, Uzm. Dr. Nihal Uyar Aksu, Dr. Öğr. Üyesi Evinç Zeynep Akgün Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yetimkan, Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Elif Karagün, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Hasan Önal, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, özel bir üniversitenin Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Nalan Karabayır ile Prof. Dr. Gökhan Baysoy Katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Aydoğan gerçekleştirdi. Prof. Dr. Aydoğan " 12.'si düzenlenen Çocuk Sağlığı Toplantısı'nın her yıl büyük bir özveriyle ve disiplinle yapılmasını ve bunun gibi toplantıların yapılmasını sağlayan Prof. Dr. Bülent Kara'ya teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli konuşmacılarımıza ve konuklarımıza buraya geldikleri için teşekkürlerimi iletiyorum." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neanatoloji Bölümü Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy'un konuşmasıyla etkinlik devam etti. Prof. Dr. Arısoy, anne sütüyle ilgili yeni bilgiler verdiği konuşmasında: "Sanayi devriminden sonra, kadınların çalışmaya başlamasıyla beraber çocuklar anne sütünden mahrum kalmaya başladı. 1970'lerden sonra yapılan çalışmalarda anne sütünün önemli bir besin olduğunun anlaşılmasıyla, anne sütü kullanımını artırmaya yönelik çalışmalara başlandı. Ancak günümüzde anne sütü kullanımı hala istenilen düzeyde değil. Anne sütü kullanımının bu derece önemli bir besin olduğu için bu toplantının da amacı anne sütü kullanımının artmasına katkı sağlamak. Anne sütü, bebekler için sadece bir besin kaynağı değil, bebeğin sağlıklı büyümesi, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması sağlığı açısından da çok önemli bir gıdadır. İçeriğine baktığımızda %88 sudan oluşur. Bu su oranı bebeklerin ihtiyacı olan su ihtiyacına yetiyor. Geriye kalan kısım mikro ve makro organizmalar dediğimiz bebeğin büyümesine ve gelişmesine yarayan maddeler." sözleriyle anne sütünün önemini ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşen Uncuoğlu tamamlayıcı beslenme konusu hakkında, "İlk 6 ayda anne sütü ile beslenen bebeğin besin gereksiniminin 6 aydan sonra tek başına anne sütü ile karşılanamaz. Bebeğin beslenmesinde 6 aydan 2 yaşına kadar olan dönemde anne sütüne devam edilirken, katı ve sıvı gıdalarla da beslenmenin tamamlanması gerekmektedir. Bu beslenme tamamlayıcı beslenmedir. Tamamlayıcı beslenmeler 17. Haftadan önce verilmemelidir." şeklinde konuşarak, konuşmasının devamında kullanılması gereken besinler ve bu besinlerin nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Endokrinolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, "Beslenme Konusunda Bilmediklerimiz" başlıklı konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Arslanoğlu, normal bir bireyin sağlıklı beslenmesinin ya da fazla kilolu bir bireyin sağlıklı kilo vermesi amacıyla yapılan önerilerin dönemsel olarak veya ekollere göre değişiklik gösterdiğini söyleyerek: "Günümüzde yaygın olarak kabul gören iki genel beslenme anlayışı vardır. Bunlardan 1.'si klasik ders kitaplarında önerilen "besin piramidi diyeti" diğeri ise "taş devri" diyetidir. İkisi arasındaki en önemli fark makrobesin dağılımındadır." dedi.

Etkinlik diğer konuşmacıların sunumuyla devam edip, daha sonra günün kısa bir özetiyle sona erdi.

Haber: Mustafa Can Gözün Radyo(K.İ.)

12. Çocuk Sağlığı Toplantısı
23 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi