Türkiye'de ortaokul öğrencileri arasında siber zorbalığın yaygınlığını tespit etmeye ve çözüm önerileri sunmaya yönelik proje çalışması kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde seminer gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Baştürk Akca'nın yürütücülüğünde, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdil Sayımer, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jale Balaban Salı ve Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışma ABD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bircan Ergün Başak'ın görev aldığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Türkiye'de Temel Eğitim Gençliğinde Siber Zorbalık Konusunda Farkındalık Geliştirmek: Gençlerin 'Siber Zorbalık'ı Algılayışı, Yaygınlığı ve Farkındalığa İlişkin Alan Çalışması" başlıklı proje kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde seminer gerçekleştirildi.
Proje Kapsamında Seminer Yapıldı Proje hakkında bilgiler verilen seminere rehber öğretmenler katıldı. Seminerde, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Baştürk Akca 'Siber Zorbalıkla Mücadelede Okul Yönetimi ve Ailelerin Rolü', Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jale Balaban Salı 'Öğrencilerin Siber Zorbalık Deneyimleri', Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Coşkun 'Siber Zorbalıkla Mücadeleye İlişkin Öneri ve Yöntemler've Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler Doktora Programı öğrencisi Fatma Nur Şen "Gençlerin İnternet Erişimi ve Kullanma Pratikleri" üzerine konuşma gerçekleştirdiler.
'Çocuklar Misilleme Eğiliminde Olabiliyor' Seminerde, gerçekleştirilen siber zorbalık çalışmasının sonucu, katılımcı rehber öğretmenlerle paylaşılarak siber zorbalığa karşı öğrencileri bilinçlendirmede yapılabilecekler üzerinde duruldu. Fatma Nur Şen, "akıllı telefon ve tabletler gibi teknolojinin gelişimine bağlantılı olarak kişisel bilgilerin paylaşılması, karalayıcı mesajlar gibi sahte hesaplar açılarak uyumsuz paylaşımlarla siber zorbalık gerçekleşiyor" dedi. Doç Dr. Jale Balaban ise öğrencilerin misilleme yapma eğilimlerine dikkat çekerek, "siber zorbalığa maruz kalan öğrenciler, sahte hesaplarla öç alma eğiliminde olabiliyor" diye konuştu. Doç. Dr. Emel Akca ise sunumunda "Siber zorbalık, çözüm yolları doğru olmadığı için durdurulamıyor, katlanarak devam ediyor" dedi. Son olarak konuşmasını yapan Prof. Dr. Bülent Coşkun, öğretmenlerin de öğrencilerden öğrenmesi gerektiği şeylerin olduğunu belirterek, "Önce çocukları anlamak, sonra birlikte çözüm geliştirmek gerekir" önerisini dile getirdi.
Projenin İçeriği Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Baştürk Akca tarafından TÜBİTAK desteği ile yürütülen siber zorbalık projesi kapsamında, 2013 ve 2015 yılları arasında Türkiye'nin 7 bölgesinden en yüksek nüfusa sahip 7 ilde (İstanbul, Samsun, Ankara, Van, Gaziantep, İzmir ve Adana), temsil edici niteliğe sahip 1400 öğrenci ile internet kullanımları ve internet kullanırken yaşadıkları sorunlar hakkında anket, yine söz konusu illerde 80 öğrenci ile odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında öğrencilerin interneti daha bilinçli kullanmaları, yaşadıkları olumsuzluklar karşısında neler yapabilecekleri konusunda bilinçlendirilmesi için materyaller oluşturulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da onayıyla gerçekleştirilen çalışma, özellikle ortaokul öğrencilerinin internet kullanımı konusunda bilinçlendirilmesini amaçlamaktadır.