Kocaeli bölgesinde ihtiyaç duyulan Ulusal Meslek Standartları'nda (UMS) tanımlı endüstriyel iş gücünün yetiştirilmesinde önemli role sahip olan Kocaeli Üniversitesi, sanayinin işgücü ve istihdam ihtiyaçlarına yönelik çalışmalara bir yenisini ekledi.
Kocaeli Üniversitesi, ilki bugün (18.12.2017) düzenlenen Endüstriyel İşgücü ve İstihdam Çalıştayı (ENİS'17) ile Üniversite-Sanayi iş birliğini hız kesmeden devam ettiriyor. Kocaeli Üniversitesi Kartepe Park Otel'de düzenlenen Endüstriyel İşgücü ve İstihdam Çalıştayı Mesleki Yeterlilik Kurumu, İŞKUR, KOSGEB, MARKA, KOSANO, BST İl Müdürlüğü destekleriyle gerçekleştirildi.
Çalıştaya Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, Vali Yardımcısı Osman Ekşi, Gölcük Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, il protokolü, oda ve daire başkanları, akademisyenler ile sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştay Sonuçları Örnek Teşkil Edecek Çalıştayın açılış konuşmalarını yapan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, ilimizde iş arayan insanlar olduğu gibi nitelikli eleman arayan iş verenlerin de olduğuna dikkat çekerek, "Her iki talebin örtüşmesi için bugün düzenlenen çalıştay büyük bir önem teşkil ediyor. Sanayinin kalbi diyebileceğimiz Kocaeli'de yaptığımız çalıştayda çıkacak olan veriler ve sonuçlarlarla beraber diğer illere örnek olacağımızı söyleyebilirim." ifadelerini kullandı. Mesleki eğitimin temelden ele alınmasına dikkat çeken Vali Aksoy, ilimizdeki meslek liseleri ile ilgili istatistikî bilgiler paylaştı.
Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise Kocaeli Üniversitesi olarak Türkiye'nin en büyük önceliği olan kalkınma, iş gücü ve istihdam bilincinde çalışmalar yaptığımızı ve her yıl binlerce yetişmiş insan kaynağını ülkemiz ekonomisine kazandırdığımızı belirterek, "Bu çerçevede başta meslek yüksekokulları olmak üzere doğru işgücü ve istihdam planlaması için gereken teşhisi yapmak üzere böyle bir çalıştayı gerçekleştirme kararı. Aldık emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
"Üniversite-Sanayi İşbirliğine Büyük Önem Veriyoruz" 2023 hedefleri doğrultusunda Endüstriyel işgücü formatını yeniden ele almamız gerektiğine vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Bu anlamda özellikle Meslek Yüksekokullarımızdaki eğitimin yeni yönelime uygun bir şekilde revize edilmesi aciliyetle ele alınmalıdır. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan ülkemizin ve bu büyümenin taşıyıcı gücü endüstrimizin nitelikli eleman ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Nitelikli eleman kavramı önceleri önemli bir soru işaretiyken, artık standartlara oturtulması hususunda önemli bir aşama kaydedilmiştir.
Üniversite olarak işbirliğine büyük destek verdiklerini aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Projelerimizi, faaliyetlerimizi paylaşıyor, ilimizi, ülkemizi temsil eden kurumlarla birlikte büyümeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda ilk andan itibaren önem verdiğimiz hususların başında üniversite sanayi işbirliği yer almaktadır. Üretimimizin milli ve yerli olabilmesi amacıyla ortaya konulan projelerin ivmelendiği bu günlerde, istihdama, nitelikli iş gücüne ve bilimsel ilerlemeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. 21 Meslek Yüksekokulu ile önemli bir öğrenci sayısına sahip üniversitemizin ve kıymetli paydaşlarımızın birlikteliğinde gerçekleştirilen bu değerli çalıştayın sorunlarımıza çözüm üretebilmesini canı gönülden temenni ediyorum. Ülkemizin ilerlemesi ve milletimizin refahı sevdasıyla çalıştayımıza katkı sunan, destek veren herkese en kalbi teşekkürlerimi sunuyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Akademisyenler ile Sektör Temsilcileri Bir Araya Geldi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli'nin Türkiye'nin sanayi ihtiyacını tek başına omuzladığını ifade ederek "Çalıştayın faydalı olacağına inanıyorum." dedi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise ENİS'17'in nitelikli mesleki istihdam için yapılan ilk proje olduğunu ifade ederek, "Bölgedeki mesleki ve teknik eğitime olan ihtiyacın farkındayız ve 2015 yılından beri MARKA ve Kocaeli Üniversitesi ile ortak projeler yürütüyoruz. Nitelikli işgücü için meslek yüksekokullarını ve meslek okullarını kazanmamız gerektiğini ve onlara pozitif ayrımcılık yaparak iş gücüne kazandırmamız gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut ise ENİS'17'in amacından bahsetti. İhtiyaç duyulan endüstriyel işgücü için ülkemizdeki meslek yüksekokullarının sanayinin işgücü ihtiyaçlarına cevap verebilmesi adına bu çalıştayın gerçekleştirildiğini aktaran Dr. Akbulut, çalıştayda ele alınacak konulara değindi.
Açılış konuşmalarının ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu Meslek Standartları Daire Başkanı Yaprak Akçay Zileli, 'Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi' ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştayda İnşaat, Yazılım-Bilişim, Enerji, Elektrik, Kimya ve Boya, Otomotiv, Otomosyon ve Robotik Sistemler, Petrol, Lastik, Plastik, Makine, Metal ve Elektronik Haberleşme alanlarında akademisyenler ile sektör temsilcilerinin katılımlarıyla oturumlar yapıldı.