Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi şeklinde açıklanabilecek bir akciğer hastalığıdır. KOAH'ın en önemli nedeni olarak sigara içiciliği gösterilmektedir. KOAH, dünya çapındaki en yaygın hastalıklardan biridir. KOAH'ın ilerlemesi günlük içilen sigara sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Boyacı, bugün (19.12.2019) Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu. Haşim Boyacı, KOAH hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Boyacı, KOAH hastalığının ne olduğu hakkında bilgiler vererek belirtilerinden bahsetti. Boyacı, "KOAH özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen havayollarının mikrobik olmayan iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihap, akciğerdeki küçük hava odacıklarının harabiyeti sonucu hava yollarının daralmasıyla genellikle 40 yaş ve üzerinde ortaya çıkar. KOAH hastalığının temel olarak üç belirtisi vardır. Bu belirtilerden birincisi nefes darlığı, ikincisi öksürük, üçüncüsü ise balgamdır. Hastalığın ilk aşamalarında ortaya çıkan öksürük yakınması aslında hastalığın ilk belirtisi olmasına rağmen genellikle bu şikayet sigara içimine bağlanır. Bu yüzden de hasta daha geç doktora başvurur. Hastalık bu ilk aşamada saptanabilirse, hastalığın ilerlemesi durdurulabilir." şeklinde konuştu.


KOAH'da Sigara Faktörü
19 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Göğüs Hastalıklarında "Sigara"

Sigara kullanımının göğüs hastalıkları bölümünün en önemli sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Boyacı, "Pek çok hastalıkta sigara çok önemli bir faktördür. Sigara kullanımının önlenmesiyle hastalıktan korunabilmek mümkündür. Bazı genetik faktörler, sosyo-ekonomik koşullar, ailede sigara içen bireylerin olması KOAH hastalığına yol açabiliyor. Sigara içen herkes KOAH hastalığı adayıdır. Toz ve dumana maruz kalınan mesleklerde çalışan kişilerin sigara içmeleri, KOAH'a yakalanma olasılıklarını arttıracağından, bu kişilerin sigaradan uzak durmaları çok daha fazla önem kazanmaktadır. Ayrıca, işyerlerinde, toz ve duman gibi maddelere maruz kalma derecesini azaltacak maske kullanımı, uygun iş yeri ortamının sağlanması gibi önlemler faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı Bir Birey Olmak İçin Yürüyüş Önemli"

KOAH'nın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haşim Boyacı,"KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmaktır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması, nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalığın ilerlemesinin ve hem de kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Sağlığın iyileştirilmesi ve korunması için haftanın en az beş günü, günde en az 30 dakika süre ile orta yoğunlukta fizik aktivitesi önerilmektedir." diye konuştu.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)