Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Farabi Konferans Salonu'nda bugün (17.12.2019) Minval Gençlik Kulübü tarafından "Ne Yediğimizi Biliyor Muyuz?" adlı bir panel düzenlendi. Oturum başkanlığında Kocaeli Müftülüğü İl Vaizi Servet Yalçın'ın yer aldığı panelde KOÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ekşi, Ziraat Yüksek Mühendisi ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Ankara Temsilcisi Dr. Suat Sezer ve Sağlık ve Medeniyet Derneği Başkanı Dr. Ahmet Yiğitalp sunumlarını gerçekleştirdi.

"Haram Gıda, Her Yerde Haram"

Etkinliğin açılış konuşmasını Kocaeli Müftülüğü İl Vaizi Servet Yalçın gerçekleştirdi. Yalçın, "Tüketilen gıdalar helal değil de haram ise vücuttaki hücreler kilitlenir. Kilitli ve kapalı bir hücre ibadet yapmak istemez. Bunun için helal gıda çok önemlidir. Haram bir gıda hayatımızı çok etkilemektedir. Helal asıl, haram istisnadır. İçinde yaşadığımız şu gezegende helal gıda yeteri derecede vardır. Haram her yerde haramdır. Bölgeye, kişiye göre değişiklik göstermez." ifadelerini kullandı.

KOÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ekşi, dini bakış açısıyla helal ve temiz gıdanın kriterlerinden ve doğru beslenmenin öneminden bahsetti. Ekşi, " Dünyada yaratılan her şey aslında helaldir. Bir şeyin helal olması için herhangi bir delil kanıt aranmaz, soru sorulmaz. Haram istisnaidir, kuraldışı olandır. Asıl olan daima çok olandır ve kainatta yaratılan varlıkların haram helal sınırlarına dikkat etmesi gerekir. İnsan açısından düşündüğünüz zaman insanın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yeterli miktarda helal gıda vardır. Bazen o helallerden bir kısmı harama dönüşebilir. Aslında helal olan bir şey haram olan bir şeye sebep oluyorsa o da haram sayılır." diye konuştu.

"Her Bireyin Beslenmesi Farklıdır"


Sağlığın korunmasında beslenmenin rolü hakkında bilgiler veren Sağlık ve Medeniyet Derneği Başkanı Dr. Ahmet Yiğitalp, "Dünyada yaklaşık 8 milyar insan yaşıyor. Birbirlerinden hücresel olarak farklı tam 8 milyar insandan bahsediyoruz. İki insanın parmak izinin birbirinin aynı olma ihtimali 4 trilyon yılda birdir. Dolayısıyla hücresine kadar birbirinden farklı insanların beslenmesi de bu çerçevede yapılmalıdır. Bilimsel anlamda beslenme yeterli ve dengeli olarak tanımlanır. İnsanlar günlük besin ihtiyacını yeterli ve dengeli almalıdır." ifadelerini kullandı.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Ankara Temsilcisi Dr. Suat Sezer, GİMDES Sertifikasyon süreci hakkında bilgiler verdi. Sezer, "Gimdes, 2005 yılında oluşturulurmuştur. Her türlü siyaset ve ticaret hesaplarının dışında bir sivil toplum kuruluşu olarak "Helal ve Sağlıklı Ürünler" gibi yaşantımızda çok önemli, fakat en az önem verilen konularda çalışmalarını sürdürmektedir. Gimdes, sadece Türkiye'de değil bütün dünyada kabul görmüştür. Verilen sertifikalar tüm dünyada geçerlilik göstermektedir. Gimdes, tüketiciler için üreticiler adına kefalet kurumudur." Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik, panel sunumlarının ardından soru-cevap ile sona erdi.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)


Ne Yediğimizi Biliyor Muyuz?
18 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi